Zásah proti zvukaři prověří prezidium. Policisté ho zadrželi, když Zemanovi pustil Modlitbu pro Martu

Policejní prezidium se bude zabývat událostmi během návštěvy prezidenta republiky v Lipníku nad Bečvou. Na náměstí, kde proběhlo setkání Miloše Zemana s občany, přišla i skupina jeho kritiků a z oken domu pustila Modlitbu pro Martu. Zvukaře potom policisté zadrželi.

Na lipnické náměstí přišlo ve středu několik desítek lidí s červenými kartami a transparenty kritizujícími prezidenta Miloše Zemana. Když prezident na náměstí přicházel, pustili z okna domu na náměstí Modlitbu pro Martu – kultovní píseň Marty Kubišové spojenou se srpnovou invazí roku 1968 i sametovou revolucí. Následoval zásah policie.

Události, komentáře: Jaroslav Spurný, redaktor Respektu (zdroj: ČT24)

„Policisté v civilu nám to přerušili, vstoupili do soukromých prostor, které jsme měli půjčené od majitele restaurace a našeho zvukaře odvezli k výslechu,“ popsala iniciátorka protestu Marie Šuláková.

Policisté čelí kvůli lipnickému zákroku kritice z politické scény. Předseda ODS Petr Fiala či europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) přirovnali zadržení zvukaře k poměrům v 70. a 80. letech v totalitním Československu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pak oznámil, že požádal policejní prezidium, aby zásah proti zvukaři prověřilo.

Policejní prezidium nyní oznámilo, že se děním v Lipníku bude zabývat. „Požádalo krajské ředitelství o zaslání souhrnné informativní zprávy týkající se včerejšího zákroku v Lipníku nad Bečvou,“ sdělilo vedení policie na Twitteru. Zprávu z kraje ale bude mít až příští týden.

Krajská policie: Vše bylo podle zákona o policii

Sám zadržený zvukař Jaroslav Hensl tvrdí, že „přiběhlo zezadu osm černooděnců, vrazili mi do obličeje kameru a řvali: Okamžitě to vypněte.“ Dodal, že až poté se dozvěděl, že jde o policisty.

Krajská policie trvá na tom, že její zákrok byl ve všech ohledech v pořádku. „Vstoupili
tam na základě zákona o policii. Využili oprávnění vstupu do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek. Nicméně ten prostor byl otevřený a přístupný, nebyl nijak zajištěný a dveře byly dokořán. Nedošlo k násilnému vniknutí,“ ujistil krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Miloš Zeman na setkání s občany na náměstí v Lipníku nad Bečvou
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Policie se zaštiťuje paragrafem 40 zákona o policii. Ten umožňuje vstup, ale jen tehdy, „jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti“.

Jaroslavu Henslovi hrozí podle mluvčího Hejtmana pokuta, je podezřelý z přestupku proti shromažďovacímu právu. „Rušilo to shromáždění, které bylo řádně ohlášeno,“ míní. Hensl však odmítá, že by shromáždění nějak narušil: „Pustili jsme hudbu, kterou jsme na nás chtěli upozornit, ale nemám pocit, že bychom tím shromáždění narušili. Narušení mítinku bych si představoval jinak. Nechci se chovat protizákonně.“ 

Přímo při vystoupení prezidenta republiky pak Miloše Zemana konfrontoval bývalý disident a porevoluční národní ministr vnitra Tomáš Hradílek. Vyzval jej, aby již nekandidoval (na protest proti snaze obhájit mandát navíc drží už několikátý den hladovku). Miloš Zeman Hradílkovi vzkázal, že neznamená více než 113 tisíc lidí, kteří jeho kandidaturu naopak podpořili podpisem petičních archů.