První česká paterčata jsou na světě

Praha - V pražském Podolí se narodila první česká paterčata. Porod proběhl císařským řezem, bez jakýchkoli komplikací. Matka i všechny děti jsou v pořádku. Na svět přišli čtyři chlapci - Michael, Daniel, Alex, Martin a jedna dívka - Tereza. V současné chvíli jsou děti umístěny na JIP. Lekaři se na první porod paterčat připravovali asi měsíc.

„Všechny děti jsou v současné chvíli na JIP, jsou umístěny v inkubátorech a mají mírnou podporu dýchání,“ uvedl Zbyněk Straňák, primář neonatologického oddělení. Narodily se v 31. týdnu. Na JIP má přístup pouze rodina, nikdo další. Nejdůležitější jsou teď pro děti první tři dny. Pravděpodobnost, že kritické dny přečkají v pořádku, je nad 95 procenty. Matka je také na JIP, její stav je stabilní, porod probíhal v celkové narkóze.

Od roku 1949 existuje statistika, která porod paterčat v České republice nezaznamenala. Zato je ale evidováno 84 čtyřčetných těhotenství. Čtyřčata se narodila naposledy před deseti lety. V České republice je vůbec největší výskyt vícečetných těhotenství v Evropě. Nejrizikovější jsou ta, při kterých mají plody společnou placentu, uvedl Ladislav Krofta, zástupce ředitele podolské porodnice. Za vícečetnými těhotenstvími stojí většinou umělé oplodnění, někdy ale i náhoda. Matka dnes narozených paterčat Alexandra Kiňová děti počala přirozenou cestou.

Matce paterčat už nabídla pomoc řada lidí, jednotlivci i firmy. O podobě pomoci už jednalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Rodina má nárok na státem placenou pomocnici, možná dostane k dispozici i dvě.

Brífink k porodu paterčat (zdroj: ČT24)