Kauza Torubarov - další přestřelka mezi Nečasem a Schwarzenbergem

Praha - Premiér Petr Nečas kritizuje ministra zahraničí Karla Schwarzenberga za vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že Schwarzenberg v případu nic nedělal a na poslední chvíli začal zmatkovat.

Další kritika od premiéra na hlavu ministra zahraničí - tentokrát kvůli případu Alexeje Torubarova. Schwarzenberg podle něj do věci zasáhl až na poslední chvíli, až když letadlo s Torubarovem startovalo směrem do Ruska. 

„Pan ministr zřejmě některým lidskoprávním organizacím dlouho před tím něco v této věci slíbil a zcela zjevně nekonal. Pak se pět minut po dvanácté probudil a začal zmatkovat,“ řekl Nečas pro MF Dnes. 

Ministr to považuje za podpásovku. „Ve svých pětasedmdesáti letech jsem se ještě nenaučil na nepravdivé podpásovky odpovídat. Ostatně ptal se pan premiér v Rusku na osud toho nešťastníka?“ napsal Schwarzenberg v SMS pro ČT. 

Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Nečasovi se taky nelíbí spor prezidenta a ministra zahraničí o jmenování velvyslanců - jde podle něj o pokračování prezidentské kampaně. Výměnu velvyslanců za chargé d´affaires by cílové státy mohly brát jako negativní postoj ze strany Česka. V České televizi to řekl bývalý ministr zahraničí Jan Kavan: „Je nebezpečí, že tyto státy to nebudou vnímat jako vnitropolitický český spor, budou to spíš vnímat jako negativní postoj k té zemi.“ 

Prezident Miloš Zeman si kvůli sporu o diplomaty pozval premiéra na Hrad. Nečas ale vzkázal, že chce situaci projednat najednou s oběma stranami - prezidentem i ministrem zahraničí.

Nečas kritizuje Schwarzenberga (zdroj: ČT24)
Vydáno pod