Okamura: Nechci usilováním o Hrad oslabit svoji pozici ve sněmovně

Okamura: Nechci usilováním o Hrad oslabit svoji pozici ve sněmovně (zdroj: ČT24)

SPD nevyslalo do prezidentského klání Tomia Okamuru proto, že hnutí nechce oslabit svoji pozici ve sněmovně – zaznělo to v pořadu Interview ČT24, kde byl hostem právě šéf hnutí Tomio Okamura. Uvedl, že poslanci SPD se zatím nechystají podpořit vznikající menšinovou vládu ANO.

Okamura v pondělí oznámil, že se nehodlá zúčastnit prezidentských voleb. „Máme mandát do sněmovny. Místo, kde můžeme nejlépe naplňovat náš program, je sněmovna. To je nejvlivnější politické místo v republice. Nechceme proto svoji pozici oslabovat tím, že bychom měli svého kandidáta na prezidenta,“ vysvětlil Okamura.

Hnutí SPD zatím neví, jakého zástupce v boji o Hrad podpoří. „K tomu se vyjádříme nejpozději 9. prosince, kdy se koná naše celostátní konference,“ doplnil.

Vznikající menšinovou vládu Andreje Babiše, která by mohla vládnout bez důvěry sněmovny, Okamura v tuto chvíli podpořit nehodlá. „Nevyměníme náš program za nějaká koryta. Podpoříme jen takovou vládu, která bude náš program prosazovat,“ řekl k povolebnímu vyjednávání.

Okamura také odmítl informaci, že nově zvolený poslanec SPD Lubomír Volný vydělává na sociálně slabých rodinách v nouzi, když jim pronajímá dva zchátralé domy v Ostravě. Upozornil na to web idnes.cz. „Pan Volný už úspěšně prošel krajskými a sněmovními volbami a voliči vyhodnotili, že je to správný zástupce. Žádný z našich kandidátů nedělá nic nezákonného. Ale zeptám se ho na to,“ dodal předseda SPD.

Celý rozhovor najdete na videu