Spor o velvyslance podle Zaorálka: „Nečas může Zemanovi seškrtat rozpočet“

Praha - Za spor o velvyslance je odpovědná celá vláda a zakročit by měl její předseda Petr Nečas, domnívá se místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Je to věc vlády a premiér je z hlediska politického v parlamentní demokracii nejsilnější figurou,“ uvedl Zaorálek v Interview ČT24: „Premiér má v ruce státní rozpočet a všechny páky, které si lze představit.“ Dále naznačil, že vláda může seškrtat rozpočet Kanceláře prezidenta republiky.

Podle Zaorálka se již podobné situace v minulosti objevily. „Když se jednou stalo premiéru (Jiřímu) Paroubkovi, že se zdálo, že se nedohodne s prezidentem Václavem Klausem, řekl: 'Pokud prezident nehodlá akceptovat základní principy komunikace a kooperace s vládou, tak se může stát, že mu seškrtám rozpočet prezidentské kanceláře.' A okamžitě by pořádek,“ uvedl Zaorálek.

Nicméně podle Zaorálka jde pouze o jeden příklad, jak případně může předseda vlády dát svou autoritu najevo. Nejde prý o návod, jak by měl premiér jednat v této konkrétní kauze. Nečas by se však měl za šéfa diplomacie postavit a dát prezidentovi najevo svou autoritu.

„Je to zoufalý kompromis“

Stínový ministr zahraničí za ČSSD dnes kritizoval plán ministerstva zahraničí, které chce spor o velvyslance vyřešit částečně tím, že některé prozatím vyšle do zahraničí na nižší diplomatické úrovni, pro niž není třeba podpis prezidenta Miloše Zemana. Ten některé kandidáty odmítá schálit. Tím podle Zaorálka prezident porušil ústavní zvyklosti.

Postup ministerstva zahraničí však Zaorálek neuznává. „Je to zoufalý kompromis. Je to zoufalé, protože chargé d'affaires samozřejmě nemá v těch zemích pozici jako velvyslanec, jednoduše s chargé d'affaires se někteří vůbec nebudou bavit, protože jim to nebude stát za to,“ komentoval dění Zaorálek.

Podle něj jde o řešení, které se volí ve chvíli, kdy má země s jinou zemí problémy, a je tudíž důvod, aby tam neměla plné zastoupení. „My s těmi zeměmi máme do této chvíle normální plnohodnotné vztahy a najednou Česká republika volí takové polovičaté řešení,“ říká k tomu místopředseda sociálních demokratů.

Varoval také před oslabováním ekonomické diplomacie v době krize: „Premiér jede do Ruska a je mu jedno, že tam nemá velvyslance? Jak je možné, že chce dělat ekonomickou diplomacii v Rusku a není schopen vyřešit to, že tam nemá velvyslance?“ zlobí se Lubomír Zaorálek: „ČSSD proto apeluje na ministerstvo zahraničí, aby bylo obnoveno standardní jmenování velvyslanců.“

Prezident Zeman již dříve oznámil, že pokud se na jménech velvyslanců nedohodne se šéfem české diplomacie, požádá o souhlas předsedu vlády Petra Nečase. Ten by je totiž podle ústavy mohl odsouhlasit. Nečas to však odmítl.

O současném plánu ministra zahraničí prý Hrad zatím oficiálně neví. „Pan prezident o ničem takovém informován nebyl. Tím pádem počkáme na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí. Ochotu jednat o možných variantách řešení prezident opakovaně deklaroval,“ uvedla hraní mluvčí Hana Burianová.

Budoucnost velvyslanců měla alespoň částečně vyřešit schůzka hlavy státu se šéfem diplomacie na Pražském hradě, která se uskutečnila 16. dubna. Výsledek ani jedna strana nekomentovala s tím, že další jednání budou pokračovat. Jenže termín nové schůzky zatím není znám.

Spor o velvyslance

Hlava státu a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) vedou již několik týdnů veřejnou rozepři o jmenování velvyslanců. Ministr odmítá Zemanovy návrhy na pozice v Rusku, kam by chtěla hlava státu vyslat bývalého kosmonauta a nyní europoslance za KSČM Vladimíra Remka, a na Slovensku, kam zase prosazuje choť exprezidenta Livii Klausovou. Prezident bez toho nechce podepsat zbylé kandidáty, celý proces vysílání šéfů zastupitelských úřadů je tak zablokovaný.