Nemocnice dál kasírují od otců u porodu, právníci kroutí hlavou

Praha – Některé nemocnice stále vybírají poplatek za přítomnost otce u porodu, přestože podle oslovených právníků na takový postup nemají právo. Samotné ministerstvo zdravotnictví označuje poplatek za přežitek. Řada porodnic ho zrušila v dubnu 2012, kdy vstoupil v platnost nový zákon o zdravotních službách. Stále ale převažují nemocnice, které si řeknou od otce u porodu o poplatek ve stovkách korun, někde i přes tisíc. Martin Franěk z Chomutova musel zaplatit za svou účast u porodu 500 korun, poplatek mu ale připadá absurdní, proto podal žalobu. Nyní se čeká na rozhodnutí soudu, které by mohlo vnést více světla do stávající praxe.

„Jedná se o právo každého, a to by nemělo být zpoplatněno,“ míní třeba advokát Ondřej Bultas. Liga lidských práv připodobňuje „nelegitimní“ praxi k poplatku, který by musel návštěvník uhradit za návštěvu nemocné babičky. Podle ministerstva zdravotnictví je v dnešní době normální poplatek nevybírat, regulovat postup nemocnic ale nehodlá.

Zákon o zdravotních službáchříká, že pacient má právo na „přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem, a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb…“

Problematické ppolatky pro otce u porodu (zdroj: ČT24)

Peníze od otců vybírají třeba v Praze Na Bulovce, připodobňují to k nadstandardu, jakým je třeba samostatný pokoj při pobytu v nemocnici. Naopak od platební praxe upustili třeba ve vinohradské nemocnici. Řeší to podle porodníka Jozefa Záhumenského legislativní nejasnosti, které obcházejí některé nemocnice třeba výběrem poplatků za předporodní kurs místo účtování za přímou účast u porodu.