V šesti obcích lidé zvolili nové vedení. Ve Dvakačovicích uspěli všichni kandidáti

K sobotním komunálním volbám v šesti obcích přišla zhruba polovina voličů. Ve většině obcí měli na výběr jen jednu kandidátku. V rozhádaných Klích na Mělnicku ale proti sobě stálo pět uskupení. O sedm mandátů se tam podělila čtyři z nich, uvedl Český statistický úřad na volebním webu.

V Klích přišlo hlasovat 53,6 procenta voličů. Dva ze sedmi mandátů získalo vítězné hnutí Nezávislí v čele s dosavadní starostkou Ivetou Fišerovou, po dvou zastupitelích budou mít také sdružení Tradice venkova a Pro rozvoj obce Kly. Jedno křeslo zbylo na uskupení Kly 2017.

Nejrychleji měli výsledky hlasování spočítány volební komisaři v obci Hradce na Českobudějovicku, kde přišly hlasovat tři čtvrtiny voličů. Volební účast 75,7 procenta byla v porovnání s volbami v ostatních obcích nejvyšší. Pět mandátů si rozdělila dvě konkurenční sdružení v poměru 3:2.

Nejméně voličů – 34,8 procenta – přišlo hlasovat v Tuřanech na Kladensku. Vybrali sedm z devíti uchazečů, kteří figurovali na jediné kandidátce. Podobně necelých 36 procent hlasujících rozhodlo o tom, že mandát získá pět ze šesti kandidátů jednoho sdružení ve Vrbové Lhotě na Nymbursku.

V Dolním Hradišti na Plzeňsku měli také jen jednu kandidátku, hlasovat tam přišlo ale 62 procent lidí. Mandát získalo také pět ze šesti uchazečů. Ve Dvakačovicích na Chrudimsku získalo mandát všech sedm přihlášených kandidátů, hlasovat přišlo 44,4 procenta voličů.