Američan obviněný ze čtyřnásobné vraždy zůstává ve vazbě

Alexandria/Praha - Kevin Dahlgren, obviněný z několikanásobné vraždy brněnské rodiny, zůstává ve vazbě. Rozhodl o tom soud v americké Alexandrii. Další slyšení proběhne příští čtvrtek - Dahlgrenův obhájce totiž navrhl propuštění na kauci. Státní zástupkyně však tuto možnost odmítá, podle jejího názoru není pravděpodobné, že by se na něj kauce vůbec mohla vztahovat. Česko se bude snažit o to, aby byl mladík vydán do Česka. Pokud americké úřady žádosti vyhoví, hrozí Dahlgrenovi u českého soudu až doživotí.

Obhájce Kevina Dahlgrena požádal o slyšení zhruba za týden, potřebuje si prý důkladně promyslet, zda soud požádá o propuštění na kauci. K této možnosti se však doposud kloní. Státní zástupkyně se u soudu s Dahlgrenovým obhájcem dostala do slovní výměny, i když ve vším respektu. Podle jejího názoru by mladík na kauci být propuštěn neměl. Dahlgren v soudní síni působil sklesle, byl oděn do vězeňské uniformy a měl spoutané nohy. Na rozdíl od prvního slyšení tentokrát neřekl ani slovo. Obhájce poté novinářům sdělil, že to, co píšou o případu česká média, se nezakládá na pravdě. Upřesnit konkrétní rozpory s jeho úhlem pohledu však nechtěl.

Podle agentury AP chce americká prokuratura dosáhnout toho, aby Dahlgren zůstal za mřížemi do té doby, než z Česka dorazí oficiální žádost o jeho vydání. České policii běží od minulého pátku 60denní lhůta, ve které musí vyhodnotit důkazy a poslat kompletní dokumentaci do Spojených států. „Čím více soudce uvěří evidenci a bude si jistější, že obviněný má tyto vraždy na svědomí, tím spíše ho nechá ve vazbě. Aby nebylo riziko, že dojde k dalšímu násilí,“ uvedl právník Jon Katz. V Brně se mezitím chystá pohřeb zavražděné rodiny. Poslední rozloučení se bude konat v sobotu před polednem.

Česká policie Dahlgrena obviňuje z vraždy manželského páru a jejich dvou téměř dospělých synů v Brně-Ivanovicích. Svědci hovoří o tom, že Američan své příbuzné, u nichž asi dva týdny bydlel, usmrtil nožem. Pak prý jejich těla odnesl do garáže, zabalil do textilií a zapálil. Motiv činu je nejasný. Spekuluje se o tom, že mladík trpí psychickým onemocněním. Pohřeb zavražděných by se měl konat v sobotu.

Americkým novinářům se od Dahlgrenova čtvrtečního příletu do USA nepodařilo kontaktovat zadrženého muže ani jeho rodinu žijící v kalifornském Sacramentu. Kevin Dahlgren v místní čtvrti Granite Bay před třemi lety absolvoval střední školu. „Je to pro nás absolutní šok,“ řekla reportérovi listu The Sacramento Bee sousedka Dahlgrenových Kathy Seymourová. „Nejde to dohromady s pověstí rodiny ani toho mladíka. Jsou to skvělí a slušní lidé. Je absolutně šokující byť jen připustit, že by něco takového bylo možné,“ uvedla.

Dahlgren má v Česku advokáta ex offo

Dahlgren už má také v Česku přiděleného obhájce. Advokát Richard Špíšek mu byl přidělen ex offo již minulý čtvrtek, kdy Američan prchal ze země. Ještě nebyli v kontaktu. Špíšek přiznává, že kauza je pro něj z právního hlediska naprosto ojedinělá. Byl sice ustanoven, aby v trestním řízení v ČR zastupoval Dahlgrena, ale podezřelý to možná ani neví. Jako obhájce, i když bez klienta, se účastní úkonů celého řízení.

Pravomoci právníka končí hranicemi republiky. Pokud by se Špíšek vydal do USA za svým klientem, není vůbec jisté, že by jej k Dahlgrenovi, který je tam ve vazbě, pustili. Ve Spojených státech nemá totiž postavení advokáta. Platí to i obráceně; advokátovi z USA by nebylo v České republice umožněno zastupování mladíka.

Policie dnes také uvedla, že když hasiči minulou středu vyjížděli v noci k požáru domu, byl už Dahlgren několik hodin mimo území České republiky. Policie rovněž vyvrátila některé spekulace, které se kolem případu vyrojily. Jednou z nich je, že Američan odjel z Brna do Vídně motocyklem ukradeným jedné z oběti. Policie to popřela, ale neuvedla, jak se do Vídně dopravil. Z vídeňského letiště Dahlgren odcestoval letadlem do USA. Ve Washingtonu jej na letišti zadržela policie.   

Soud s K. Dahlgrenem, podezřelým ze čtyřnásobné vraždy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod