Torubarův případ je neštěstí. Nevedeme kvůli němu spor, shodli se ministři

Praha - Ministři spravedlnosti a financí Pavel Blažek (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09) mezi sebou nemají žádný spor kvůli případu ruského restauratéra Alexeje Torubarova, kterého Česká republika vydala zpět do Ruska. Vicepremiér Karel Schwarzenberg (také TOP 09) odpověděl na dotaz novinářů, zda považuje případ za ostudu, že ho má spíše za neštěstí. Oba ministři s tím souhlasí. Blažek zdůraznil, že postupoval podle právních předpisů, Kalousek se podle svých slov za podnikatele modlí. Premiér Petr Nečas (ODS) na zahraniční cestě v Rusku pronesl, že je třeba se pohybovat v mezích paragrafů a mezinárodního práva.

„Novináři stále hledají spory. Já vám řeknu, že žádný konflikt, jak jsem četl na internetu, Kalousek-Blažek a podobně se v této věci nekonal a nekoná. Problém celý spočívá v tom, co všechno měli ministr a české soudy k dispozici při svém rozhodování a o celkový přístup k věci, který mohl vycházet, pokud jde o právní stránku věci, jen z určitých dokumentů,“ prohlásil důrazně Blažek.

S ministrem zahraničí Schwarzenbergem spolupracovali na tom, aby případ skončil jinak. „Se slovem 'neštěstí' nemám vůbec žádný problém,“ prohlásil ministr spravedlnosti a zdůraznil, že koordinace prostě nevyjde vždy podle představ. Podle svých slov se ale Blažek ruské strany na případ Torubarova stále ptá, což prý může i doložit.

Kalousek se k jeho postoji připojil. „Ten pán se na nás obrátil s žádostí o ochranu a my jsme ho vydali. Už jen z toho, že je někde měsíc bez možnosti styku se svým právníkem, je zřejmé, jakému systému spravedlnosti byl vydán. Já se za něj velmi často modlím, obávám se však, že mé modlitby mu příliš nepomohou,“ uvedl Kalousek a ohradil se proti interpretaci vzniklé situace jako konfliktu mezi ním a ministrem Blažkem. Kalousek také zmínil, že obtížně chápe uvažování některých českých soudců.

Petr Nečas při návštěvě Jekatěrinburgu: „Já bych velmi prosil, abychom se racionálně pohybovali v mezích paragrafů a mezinárodního práva a odlišili to od vyprávěných kovbojek, které někteří politici podstrkují médiím a média je ochotně papouškují. Někteří z nás pracují, někteří vyprávějí kovbojky.“

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě a byl vrácen úřady zpět do Ruska.