Pečovatelka týrala děti z dětského domova, dostala podmínku

Zlín – Bývalá zdravotní sestra Dětského centra ve Zlíně Barbora Polášková dostala u zlínského okresního soudu trest 2,5 roku podmíněně odložený na 3,5 roku. Žena čelila obvinění, že v domově týrala děti od tří do šesti let. Podle dřívějšího zjištění České televize na týrání upozornily děti samotné. Polášková zároveň nesmí pět let pečovat o děti do 15 let, seniory nad 65 let a tělesně a duševně nemocné lidi. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Polášková si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

K týrání mělo docházet v Dětském centru Zlín v místní části Burešov. Třiačtyřicetiletá pečovatelka v domově pracovala delší dobu a na její jednání měli upozornit sami svěřenci domova během pobytu na škole v přírodě. Na výletě v Itálii si stěžovali na chování „tety Báry“ jiným pracovníkům centra. Vedení se po vlastním neúspěšném vyšetřování a pokračujících stížnostech dětí obrátilo na policii. Kriminalisté do budovy nainstalovali kamery, kterými monitorovali čtyři směny Poláškové, při nichž se starala o sedm dětí. „Podařilo se nám prokázat, že se k nim chovala velmi agresivně a brutálně,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Soud zohlednil, že žena dosud nebyla trestána a většinu skutků doznala

Podle obžaloby žena týrala pět dětí. Údajně je například opakovaně bila otevřenou dlaní do různých částí těla, tahala za vlasy, žďuchala do nich a zacházela s nimi nešetrně třeba při stolování nebo v umývárně. Jedno z dětí navíc zřejmě uzavřela do temné místnosti. „Kolegové byli šokovaní, když viděli, jak zdravotní sestra s těmito malými dětmi, které už doma byly mnohdy týrané, zachází. Museli jsme jednat velice rychle, protože reálně hrozilo, že by žena mohla děti zranit,“ dodala Macalíková.

Polášková skutky v plném rozsahu doznala a svých činů litovala. „Udělala jsem velkou chybu,“ řekla. Důvodem podle ní bylo nervové vypětí způsobené tlakem ze strany vedení domova. „Situace byla neúnosná, nezvládla jsem to. Děti mám velice ráda, upřímně toho lituji a moc se tím trápím,“ řekla. Dodala, že se nyní léčí u psychiatra i psychologa. Podle státního zástupce Martina Prokeše ale krajský úřad, který je zřizovatelem domova, žádné problémy v centru neshledal.

Dětské centrum Zlín je titulováno jako krizové. Nabízí útočiště pro děti od jednoho roku do sedmi let, dále pro děti se zdravotním postižením nebo děti, které ve svých rodinách už týrání zažily.