Desítky lidí nabízejí pomoc mamince, která čeká paterčata

Praha – Porod prvních českých paterčat se rychle blíží a s tím přibývá i lidí, kteří chtějí mladé rodině pomoci. Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícečat proto založila transparentní účet, na který je možné přispět. Město Milovice pro ně hledá adekvátní bydlení.

Lidé nabízí oblečky, některé firmy pak třeba na měsíc zdarma plenky, nemocnice pak odsávačku. „Mě to strašně těší, jak jsou lidi hodní, moc jim děkuju,“ ocenila pomoc maminka Alexandra Kiňová. Kromě toho má nárok na státem placenou pomocnici, možná i dvě.

23letá Alexandra zatím žije se svým prvorozeným synem a partnerem v 1+1. Sehnat větší bydlení jí pomáhá město, není to ale vůbec jednoduché. Kromě velikosti bytu je důležitá i velikost výtahu či šířka chodeb a dveří.

Číslo transparentního účtu pro maminku paterčat:

  • 211620293/0600

Nastávající matka je i nadále v pražské podolské nemocnici na oddělení rizikového těhotenství pod dohledem lékařů. Všechno je zatím v pořádku. Porod císařským řezem plánují lékaři na konec týdne.

Matka počala děti spontánně, bez umělého oplodnění. Zatím je jisté, že jedno z dětí je holčička a další dva jednovaječní kluci. Pohlaví dalších dvou dětí lékaři neznají.

Paterčata se v Česku dosud nenarodila, čtyřčata se narodila naposledy před deseti lety. Od roku 1950 přišla na svět v Česku celkem jedenadvacetkrát. Rekordní byl přitom rok 1974, kdy lékaři přivedli v porodnicích na svět čtyřčata hned čtyřikrát. Trojčata jsou daleko častější, jen od roku 2000 se narodila 188krát. Narození dvojčat evidují v porodnicích každoročně už v tisícovkách případů – jen loni jich bylo 2048.

Ve světě byla zatím absolutně rekordním porodem osmerčata. Všechny narozené děti ale poprvé přežily až v roce 2009. Šest chlapců a dvě děvčata porodila tehdy třiatřicetiletá Američanka Nadya Sulemanová.