Advokátovi senátorů ukradli důkazy k restitucím, jednání ÚS chce odročit

Brno – Advokát Karol Hrádela, zastupující skupinu senátorů, která podala ústavní stížnost na církevní restituce, chce požádat Ústavní soud, aby ve středu odročil jednání. V noci mu podle jeho slov někdo v Brně vykradl auto, kde měl potřebné důkazní materiály. Zda Ústavní soud návrhu na odročení vyhoví, bude jasné až ve středu. Hrádela má k soudu přinést tři návrhy, jak církevní restituce zastavit. Jeden podala skupina senátorů na podnět Věcí veřejných, další dva přišly z dílny sociálních demokratů a komunistů.

„Nevím, co to znamená, ale je to velmi nepříjemné… Překvapilo mě, že v autě zůstaly peníze,“ poznamenal ke krádeži Hrádela. V autě měl podle svých slov asi dvacet šanonů, ve kterých byly jen kopie dokumentů. Nejdůležitější materiály si odnesl s sebou. Kolik času bude potřebovat na jejich opětovné doplnění, ale zatím nedokázal říct: „Musím se podívat, co v šanonech zůstalo. Část věcí byla odnesena, část zůstala.“

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta na společném brífinku s Hrádelou zopakoval, že církevní restituce jsou krádež století. „Církevní restituce byly několikrát spojeny až s kriminálním jednáním této vlády a já pevně doufám, že vykradení auta pana doktora je kriminalitou lokální, a ne kriminalitou, která je spojena s krádeží více než 150 miliard z majetku České republiky,“ řekl Bárta.   

Dienstbier: Pokud zástupci navrhovatele ukradli důkazy, je to asi důvod pro odročení

Zda Ústavní soud návrhu na odročení vyhoví, bude jasné zřejmě ve středu. „Pokud ale vím, tak všichni navrhovatelé požádali v minulosti o odročení zítřejšího jednání i z toho důvodu, že jsme dostali poměrně velmi krátký časový úsek na přípravu na vyjádření vlády a ostatních navrhovatelů. Dostali jsme 125 stránek textu bez příloh a máme na to 14 dnů, což se nedá zpracovat,“ dodal Hrádela. „Pokud právního zástupce navrhovatele vykradli a ukradli mu důkazy, tak je to asi důvodem pro odročení, ale neznám podrobnosti,“ řekl ve Studiu ČT24 senátor za ČSSD a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Bárta na brífinku také opět zdůraznil, že poslanci VV byli ve sněmovně zbaveni práva vystoupit k tématu církevních restitucí. Advokát chce proto čtyři zástupce strany předvolat u soudu jako svědky. Navrhne Kateřinu Klasnovou, Michala Babáka, Víta Bártu a Radka Johna.

Věci veřejné chtějí majetkové vyrovnání s církvemi zrušit. V ústavní stížnosti navrhly kromě zrušení zákona například i odložení jeho účinnosti tak, aby stát nemohl do konečného rozhodnutí majetek podle normy vydávat. Restituce jsou podle VV „neodůvodněný štědrý dar církvím“. Ústavní stížnost proto strana vidí jako „poslední záchrannou brzdu“. Tvrdí, že církvím má být vrácen majetek podle neprůhledných parametrů, že finanční náhrada za nevydaný majetek je diskriminační vůči ostatním restituentům a že zákon prolamuje restituční hranici února 1948 a takzvané Benešovy dekrety.

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD a stínový ministr spravedlnosti: „Předpokládám, že šance na úspěch u Ústavního soudu není příliš velká, ale my jsme považovali za nezbytné tu věc dotáhnout do konce. Vyčerpat všechny možnosti nápravy… Doufám, že alespoň některá dílčí ustanovení zákona Ústavní soud zruší.“

Podle sociálních demokratů mají církve dostat nahrazeno mnohem více, než jaká byla jejich majetková újma za dobu komunistického režimu. „Z hlediska rozsahu, ze kterého se vypočítává finanční náhrada, se vlastně odškodňuje i pozemková reforma z první republiky,“ řekl ve Studiu ČT24 Dienstbier. Narovnání s církvemi by podle něj mělo vycházet ze stejných principů, jako když se stát vypořádával s ostatními restituenty, což se ale podle ČSSD neděje. „Dá se to posuzovat spíše jako dar státu církvím než jako nějaké narovnání,“ dodal senátor.