Byl v Senátu, ale zvolili ho do sněmovny. Ve volbách bude znovu kandidovat na své původní křeslo

Bývalý senátor a nově zvolený poslanec Jiří Hlavatý (nestraník za ANO) bude znovu kandidovat do Senátu na Trutnovsku. Potvrdil to České televizi. Mandát senátora mu automaticky zanikl, protože uspěl ve volbách do sněmovny. Hlavatý pak ale prohlásil, že o tom předem nevěděl. V médiích mluvil o tom, že se stal obětí, když byl zbaven senátního mandátu.

„Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem,“ řekl Hlavatý Deníku. V minulých dnech pak uvedl, že zváží opětovnou kandidaturu do horní komory.

Generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové nad Labem Hlavatý se do horní komory dostal v říjnu 2014 a zasedal v senátorském klubu ANO. Ten se po jeho odchodu zmenšil na šest členů. Volby uprázdnily i Hlavatého místo v hospodářském výboru.

Rozpačitý úspěch: Voliči Hlavatého vykroužkovali z 18. místa

Hlavatý do sněmovny kandidoval jako nestraník z osmnáctého místa a poslanecké křeslo mu zajistily preferenční hlasy. Změnu komor ale přivítal s rozpaky. „Je to pro mě velké překvapení, děkuji lidem za důvěru,“ řekl a dodal, že o tom, že mu při zvolení poslancem automaticky zaniká mandát senátora, nevěděl.

„Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat. Nikoliv, aby jim zákon nařizoval, že zvolením jim mandát automaticky končí. Takhle jsem se stal obětí,“ uvedl pro Krkonošský deník.

Doplňovací volby do Senátu se na Trutnovsku (volební obvod č. 39) uskuteční v pátek 5. a sobotu 6. ledna. Termín hlasování vypsal prezident republiky, informoval o něm hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Případné druhé kolo by proběhlo o týden později.