Forbes: Nejvlivnější ženou Česka je už pátým rokem Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová je podle časopisu Forbes nejvlivnější ženou Česka. V žebříčku obsadila první příčku už popáté v řadě. Složení první desítky zůstalo téměř stejné jako loni, jediným novým jménem je česká velvyslankyně při OSN Marie Chatardová.

„Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun,“ uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Konkrétně zmínil případy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, lobbisty Iva Rittiga, solárních elektráren Amun.Re, prodeje OKD nebo dohled nad kauzou dotací pro Čapí hnízdo spojenou s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Stejně jako loni je na druhém místě eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a na třetím finanční ředitelka společnosti PPF Kateřina Jirásková. Na čtvrté pozici je nově předsedkyně Hospodářské a sociální rady OSN Marie Chatardová, která je ve srovnání s loňskem jediným novým jménem mezi deseti nejvlivnějšími ženami.

  • 1. vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová
  • 2. eurokomisařka Věra Jourová
  • 3. finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková
  • 4. předsedkyně ekonomické a sociální rady OSN Marie Chatardová
  • 5. finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková 
  • 6. primátorka Prahy Adriana Krnáčová 
  • 7. výkonná ředitelka MMF Michaela Erbenová 
  • 8. ředitelka investic Axa Winterthur Kamila Horáčková 
  • 9. generální ředitelka Czech News Center Libuše Šmuclerová
  • 10. ředitelka divize správy ČEZ Michaela Chaloupková 

V první desítce převažují ženy z byznysu. Z žen působících v jiných oblastech se do čela žebříčku dostala kromě jmenovaných pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která obsadila šestou pozici.

Forbes celý rok sledoval více než 300 žen z Česka z nejrůznějších oborů. V širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, ale i v neziskovém sektoru, kultuře či sportu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Redakce následně ženám přiděluje body v několika základních kritériích. Hodnotí například hospodářské výsledky firem nebo rozsah pravomocí političek. Vychází z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci zve poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví.

V USA má časopis Forbes téměř stoletou tradici, v češtině vychází od listopadu 2011 a přináší hlavně zprávy ze světa byznysu a ekonomiky.