Obrana má nabídky na nákup vrtulníků, budou z USA nebo Itálie

Ministerstvo obrany obdrželo nabídky na nákup nových vojenských vrtulníků od americké a italské vlády. Oznámil to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že o vítězi rozhodne až nová vláda. Ministerstvo nechce sdělit podrobnosti o nabídkách, z dřívějších vyjádření ale vyplývá, že bude vybírat mezi Bellem UH-1Y a strojem AgustaWestland AW139M.

Stát zakoupí dvanáct víceúčelových vrtulníků, které budou podle dřívějších odhadů stát 10 až 15 miliard korun, a bude vybírat mezi nabídkami ze Spojených států a Itálie. „Nyní se budou posuzovat a vyhodnocovat. Do ukončení tohoto procesu nebudeme zakázku více komentovat,“ uvedl mluvčí Pejšek. Součástí zakázky by měl být i výcvik pilotů a mechaniků, servis a dodávky náhradních dílů.

Podle dřívějšího tiskového prohlášení Agentury pro obrannou spolupráci, která je součástí amerického ministerstva obrany, je hodnota zakázky odhadována na 575 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Italský výrobce helikoptér potom sdělil, že je jeho nabídka „za významně výhodnější cenu“.

UH-1Y známé jako Venom nebo též Yankee jsou dvoumotorové stroje, které americká armáda používá od roku 2008, má jich zhruba stovku. Stroje by měly být vybaveny kulomety M240, navigačními systémy EGI i dalším příslušenstvím včetně různých senzorů.

Od italsko-britského koncernu Leonardo by si Česká republika mohla pořídit stroje AgustaWestland AW139M, což je vojenská verze dvoumotorového vrtulníku. Firma uvedla, že stroje „beze zbytku“ vyhovují českým požadavkům. Se stroji mimo jiné nabízí odmrazovací systém a požadovanou výzbroj se systémem efektivního navádění letadel.