Příští čtyři týdny budou chladné a deštivé, v neděli přijdou bouřky

Praha - Příští čtyři týdny si sluníčka a teplého počasí příliš neužijeme. Teploty se budou držet pod dlouhodobým průměrem 15,9 stupně pro toto období, srážky naopak průměr 75 milimetrů přesáhnou. Vyplývá to z dnes zveřejněné měsíční předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Už v neděli navíc Česko zasáhnou silné srážky, některé řeky, zejména v Plzeňském kraji, proto mohou dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity.

„Ráno začne v Čechách od severozápadu přibývat deště. V polohách nad 1 000 metrů se přechodně vyskytnou i srážky smíšené. Teprve v pondělí odpoledne budou srážky od západu ustávat,“ uvedli meteorologové. Na některých řekách hrozí první povodňový stupeň. Při něm se ale řeky ještě nevylévají z břehů. Lidé by pouze měli pozorně sledovat zpravodajství a vyvarovat se jízdy v lodích, plavání nebo práce přímo v korytě toku.

V období od 27. května do 23. června se průměrná teplota s nejvyšší pravděpodobností nedostane nad 15,9 stupně Celsia. Nejchladnější ale zřejmě budou příští dva týdny, kdy může teplota spadnout pod zmíněný dlouhodobý průměr. V týdnu od 17. do 23. června už ale možná vystoupá rtuť k nadprůměrným hodnotám.

Naproti tomu srážky budou asi hojnější, než je pro toto období obvyklé. Nad dlouhodobý průměr pro 27. květen až 23. červen, který činí 75 milimetrů, se s největší pravděpodobností objem srážek dostane hlavně v příštím týdnu. Červnové týdny pak budou podle ústavu srážkově průměrné až nadprůměrné.

Nejvyšší průměrnou teplotu zaznamenali meteorologové v období od 27. května do 23. června v roce 2003, a to téměř 20 stupňů. Naopak nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměrná teplota činila 13,6 stupně. Nejsušší byl rok 1994, kdy průměr srážek dosáhl jen 34 milimetrů, kdežto nejdeštivější byl rok 1965 s průměrným úhrnem srážek ve výši 132 milimetrů.