Hnutí exministra Dobeše chce oslovit voliče zdravím a sportem

Praha - Bývalý ministr školství Josef Dobeš povede nové Hnutí Pro sport a zdraví. Byl jediným kandidátem, který se o post předsedy ucházel - získal 112 ze 117 hlasů. Zhruba 150 delegátů si v Praze zvolilo i šestici místopředsedů a zároveň členů grémia. Hnutí chce usilovat o uznání sportu za veřejně prospěšnou činnost, jeho větší finanční podporu a také lepší systém výchovy mladých talentů. Příští rok by proto chtělo zasáhnout i do komunálních a parlamentních voleb. „Chci netypickou, netradiční volební kampaň… Sport je hodnota a měl by mít důstojné peníze,“ uvedl Dobeš.

„Podporu, kterou jsem dostal, vnímám jako silnou a děkuji za ni. K mým konkrétním cílům v oblasti legislativy patří prosazení zákona o dobrovolnictví a komplexního zákona o sportu. Myslím ale, že je to téma spíše budoucí Poslanecké sněmovny, a to i vzhledem k tomu, že současná vláda hodlá jen dožít,“ dodal bývalý ministr. 

Samotné hnutí má velkou podporu, jeho členská základna má 3 500 členů, především sportovců a sportovních funkcionářů. Více nemají ani Věci veřejné, vládní strana LIDEM nebo zelení, hnutí dokonce dohání i TOP 09. „Jsem rád, že tady vzniká strana, která doufám trochu ty stávající, nechci říkat dinosaury, ale stávající strany, trochu popostrčí,“ uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta, který na sněm rovněž přijel.

Dobeš povede nové hnutí Pro sport a zdraví (zdroj: ČT24)

Hnutí bude mít jedenadvacetičlenné grémium. Třetina členů grémia byla zvolena dnes, zbytek vzejde z regionálních rad. Do měsíce by se mělo grémium poprvé setkat v kompletní podobě. Místopředsedy hnutí se dnes stali někdejší gymnastka Věra Černá, krasobruslař René Novotný, trenér akademické volejbalové reprezentace Lubomír Vašina, bývalý liberecký hejtman Stanislav Eichler, někdejší provozní ředitel České televize Vladimír Karmazín a Miloš Malý, který se zabývá bojovým uměním.   

„Dělám sport celý život a vidím, že nemá společenskou prestiž, kterou by měl mít. Navíc, když pracujete s mládeží, tak samozřejmě chcete, aby z těch talentovaných dětí něco bylo,“ uvedl Vašina na tiskové konferenci po skončení sněmu. Dodal, že by byl rád, kdyby české sportovní organizace braly hnutí jako partnera, který chce sportu pomoci. V hotelu v pražském Chodově se objevily i další známé osobnosti, například bývalá sjezdařka Olga Křížová-Charvátová.

Před supervolebním rokem 2014 vzniká celá řada hnutí

Před supervolebním rokem 2014 vzniká podobných hnutí celá řada. Příznivců přibývá uskupení ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše a stovky uchazečů se hlásí i o členství v Úsvitu přímé demokracie senátora Tomia Okamury. Jeho hnutí zatím nemá registraci, Okamura o ni chce požádat příští týden.