Studené počasí: Úroda v ohrožení a peníze za topení

Praha - Hned několik studených front, které do České republiky proudí za sebou, mají za následek mrazivá rána na mnoha místech České republiky. Nejnižší teplotu dnes meteorologové naměřili na Jizerce, kde bylo minus 5,5 stupňů Celsia. Chladné teploty by měly pokračovat i v následujícím týdnu, hluboko pod nulu už by ale klesat neměly. Podobný ráz počasí nyní vládne i nad většinou západní Evropy.

„Na vyhodnocení května z hlediska teploty, pokrytí oblohy oblačností a srážek, je ještě brzy, je ale pravděpodobné, že bude teplotně podprůměrný a množstvím oblačnosti nadprůměrný,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Podle meteoroložky Taťány Míkové ale postupné ochlazování zdaleka nekončí. „U naší jihozápadní hranice stojí další pásmo oblačnosti, za kterým můžeme zítra zase čekat ochlazování,“ uvedla. Jednou za tři až pět let je podle ní běžné, že takzvaní „ledoví muži“ přicházejí až ve druhé polovině května. I v nížinách byly dnes ráno teploty velmi nízké a k rekordu neměly daleko.

Studený vzduch by se měl v Česku držet po většinu týdne s přechodným oteplením v úterý. Meteorologové očekávají, že teploty do konce května a zřejmě i první červnový víkend budou relativně nízké a ani v nížinách v odpoledních hodinách nepůjdou nad dvacet stupňů Celsia.

Réva a meruňky v ohrožení

Také slunečního svitu v měsíci květnu – stejně jako po všechny měsíce od začátku roku – mnoho není. Pocity chladu tím ještě sílí. „Nejméně svítilo hlavně v únoru a v lednu, v březnu a v dubnu slunce bylo o něco víc, přesto pod dlouhodobým normálem,“ říká meteorolog ČT Michal Žák.

„V současnosti by měly být teploty v půdě už o čtyři stupně výše. Protože není sluneční svit, je půda studenější,“ spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík. Studená půda působí potíže zemědělcům. Třeba réva neroste dostatečně rychle a více ji napadají roztoči. Problém mají i pěstitelé meruněk.

Kvůli nízkým teplotám si lidé budou muset připlatit za topení. Již nyní byla letošní zima pro většinu dražší než ta minulá. Teplo v průměrném rodinném domě přišlo zatím zhruba na 40 tisíc korun, což je o 3500 více než loni. Znovu začaly topit i tuzemské teplárny. Průměrná denní teplota totiž spadla dva dny po sobě pod 13 stupňů.

Amatérský meteorolog ze Šumavy, kterému se přezdívá Lovec mrazů, je navzdory nízkým teplotám trochu zklamaný. Mimo oficiální měření prý pamatuje i daleko větší mrazy. „Úplně unikátní byl loňský rok, kdy v půlce května dosahovala teplota až minus 11,5 stupně,“ tvrdí Lovec mrazů Antonín Vojvodík.

Letošní 24. květen je druhý nejstudenější za posledních 42 let. Na meteorologické stanici v Praze Libuši naměřili odpoledne 12,3 stupně Celsia, tedy jenom o dvě desetiny stupně více, než je dosavadní rekord z roku 1991, kdy byl naměřeno 12,1 °C. Naopak nejtepleji bylo v tento den před dvěma lety, kdy teploty téměř atakovaly tropickou třicítku (28,7 °C absolutní maximum). Teplotní průměr pro 24. květen je přitom od roku 1971 20,4 stupně Celsia.