Tak silný vítr je ve střední Evropě výjimečný, říká meteorolog

Meteorolog ČT: Tak silný vítr se ve střední Evropě objevuje výjimečně (zdroj: ČT24)

Střední Evropu včetně Česka zasáhl extrémně silný vítr, který se v této oblasti podle meteorologa ČT Vladimíra Piskaly objevuje jen výjimečně. Velmi mimořádné podle něj je, pokud se v nížinách objeví nárazy větru přesahující 120 kilometrů v hodině a na horách 160 kilometrů v hodině. Nejsilnější náraz větru v neděli zaznamenaly měřicí přístroje na Sněžce, měl rychlost 180 km/h. V Praze na Karlově byl naměřen náraz větru o 118 km/h, nárazy přes sto kilometrů v hodině hlásí i Brno a střední Morava.

Za extrémně silný vítr může hluboká tlaková níže, která má střed nad Pobaltím. Postupně se přesouvá směrem nad Bělorusko a k jihu. Zároveň se západně od Irska a Velké Británie vyskytuje mohutná tlaková výše.

„A ten rozdíl tlaku znamená velmi silné proudění, které zasáhlo střední Evropu. Není to nic běžného. Takto silný vítr se ve střední Evropě objevuje jen výjimečně,“ potvrdil ve vysílání ČT meteorolog.

Počasí v Evropě ovlivnily tlaková níže a výše
Zdroj: ČT24

Přes Česko ráno a dopoledne procházela velmi silná studená fronta, kterou na řadě míst provázely bouřky. Na některých místech vystoupaly řeky až ke 3. stupňům povodňové aktivity, během poledne ale začaly postupně klesat. „Ještě odpoledne se na Liberecku a v Královéhradeckém kraji objevují toky s druhým a prvním stupněm povodňové aktivity,“ dodal Piskala. I tam by se ale měla situace začít postupně uklidňovat.

Radarová data
Zdroj: ČT24

Mohou vznikat sněhové jazyky i bílá tma

I v následujících hodinách ale bude pršet a sněžit. „Postupně se bude od severozápadu až severu ochlazovat. Během večera čekáme sněhové přeháňky i v polohách nad 500 metrů. Kombinace sněžení a silného větru bude způsobovat sněhové jazyky, ale i bílou tmu, to znamená, že se padající sníh zvíří natolik, že se dohlednost sníží jen na několik metrů,“ upozorňuje Piskala.

Večer a v noci bude dál foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. Ochlazení bude trvat i zítra. Ranní teploty se budou pohybovat jen lehce nad nulou, denní maxima mezi 4 až 8 stupni.

Varování před silným větrem
Zdroj: ČT24