Extrémně silný vítr se žene na Česko. V pohotovosti jsou energetici i hasiči

Události: Česko se připravuje na extrémně silný vítr (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují před výjimečně silným větrem, který v neděli zasáhne Česko. Může jít o nejhorší vichřici od roku 2009. Výstraha před extrémním stupněm nebezpečí bude platit od prvních nedělních minut do 19 hodin večer. V pohotovosti jsou energetici i hasiči.

Záchranáři už vyzvali k maximální opatrnosti. Lidé by měli zejména na horách zabezpečit domy. Během extrémně silného větru by lidé raději neměli vycházet ven, nebo by se alespoň měli vyhnout lesům, parkům a drátům elektrického vedení. Doporučuje se také nenechat zaparkované auto pod stromem.

Přes Polsko bude postupovat k východu tlaková níže a v jejím týlu k nám začne proudit studený vzduch od severu. V průběhu noci na neděli a v neděli dopoledne bude postupně zesilovat západní vítr.
Český hydrometeorologický ústav

Na komplikace způsobené větrem se energetici připravovali celý den. Počítají s prověšenými vodiči, prasklými izolátory nebo vyhozenými pojistkami.

V pohotovosti jsou také profesionální i dobrovolní hasiči. „Pracoviště příjmu tísňového volání a operační střediska budou obsazena v plném počtu. V pohotovosti jsou všechny tři roty záchranného útvaru,“ komentovala opatření mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Připravené jsou i sklady s humanitární pomocí včetně nouzového ubytování. Před výlety v silném větru varují rovněž horské služby napříč republikou.

Nejprudší nárazy větru je podle meteorologů lepší přečkat v uzavřených prostorách. Lidé by neměli vyrážet na cestu autem, protože poryvy mohou učinit vůz neovladatelným a cesty nemusí být průjezdné.

Nejsilnější vítr s extrémním stupněm nebezpečí se očekává od 11 do 16 hodin. Vítr má dosahovat rychlosti od 40 do 58 kilometrů za hodinu s nárazy až do 108 km/h.

„Neděle bude výjimečným dnem, kdy se odpoledne neoteplí, ale teplota bude naopak vytrvale klesat. A pocit zimy ještě umocní vítr. I v nejteplejších oblastech budeme mít dojem, že je maximálně 5 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková. 

Vítr čekají také na Lysé hoře

Na extrémně silný vítr se chystají hoteliéři a meteorologové na Lysé hoře. Meteorolog Stanislav Ondruch slouží na stanici už 20 let, kvůli námraze a větru bude muset v noci na neděli zařízení několikrát zkontrolovat.

„Směr a sílu větru měříme na naší meteostanici dvěma přístroji ve výšce asi deseti metrů,“ upřesnil Ondruch. Nejsilnější vítr foukal na Lysé hoře v roce 2002, v nárazech měl 44 metrů za sekundu, tedy přibližně 160 kilometrů v hodině.

Český hydrometeorologický ústav očekává na horách vichřici s nárazy od 126 do 162 km/h. V neděli by mělo začít v Česku sněžit, na horách se mohou vytvářet místy sněhové jazyky.

„Za posledních 17 let byl nejničivějším větrem v tlakové níži Kyrill. Ovšem daleko víc lidí postihly dvoudenní výpadky proudu po přechodu níže Emma. Právě rychlosti větru zaznamenané v Emmě se nejvíc blíží předpovědi pro zítřek,“  doplnila meteoroložka ČT Míková. Orkán Kyrill zasáhl Česko v roce 2007, vichřice Emma o rok později.

Meteorolog ČT Michal Žák: V neděli Česko zasáhne extrémní vítr (zdroj: ČT24)

Podle meteorologů lze kvůli silnému větru očekávat materiální škody na velkém území, omezení v dopravě, výpadky dodávek elektrického proudu, polomy v lesích i ohrožení lidských životů. Lidé by měli omezit pohyb venku a jízdy autem, neměli by chodit do lesa. Neměli by se ani zdržovat v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny, ale ani v blízkosti větších stromů či sloupů elektrického vedení.