Pekař, zpěvák, geolog či exministryně. Seznamte se s nováčky ve sněmovně

Poslanecká sněmovna se obměnila téměř ze dvou třetin. Voliči si v ní přáli jen 76 ze 149 dosavadních poslanců, kteří znovu kandidovali a zkoušeli svůj post obhájit. Jaké nové tváře do poslaneckých lavic zasednou? Některé z nováčků představují následující medailonky.

ANO

Velkou proměnou prošel klub vítězného hnutí ANO. Ze 47 členů se rozrostl na 78.

Je mezi nimi i Jiří Bláha z Liberce. Dosud provozoval celou síť pekařství, cukráren a jídelen, nyní se chce maximálně věnovat politice. Jako poslanec se hodlá zabývat tím, co podnikatele trápí – byrokracií a daněmi. Namířeno má proto do hospodářského výboru. „Čísla mám velice rád a velmi rád s nimi pracuji. Když vidím rozpočty, nenechává mě to chladným, takže mě zajímá i rozpočtový výbor, ale to musím zvážit, jestli na to budu mít čas,“ uvedl.

Nově usedne mezi poslanci i Jihočech Adam Vojtěch. Před dvanácti lety zkoušel prorazit v televizi v soutěži pěveckých talentů. „Zpívání je můj největší, celoživotní koníček, ale není to tak, že by šel zpěvák do sněmovny,“ říká. Mezitím totiž absolvoval práva i mediální studia. Nováčkem není ani v politice. Na ministerstvu financí radil Andreji Babišovi v oblasti zdravotnictví, sedí také ve správní radě VZP.

Na ministerstvu nyní končí. „Jako úředník ministerstva financí může člověk zákony pouze připomínkovat, ale ve sněmovně na ně budu mít větší vliv,“ těší se na změnu. Jeho jméno se objevuje při spekulacích o příštím ministrovi zdravotnictví. Adam Vojtěch se jim nebrání. Určitě ale chce usilovat o místo ve zdravotnickém výboru.

Nováčci v hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Představu o svém působení v dolní komoře má i Julius Špičák. 65letý profesor vnitřního lékařství a přednosta jedné z klinik pražského IKEMu se chce zaměřit na strukturu nemocnic. „Co se k tomu blížilo, byl připravovaný zákon o univerzitních nemocnicích, ale domnívám se, že by to mělo být pojato komplexněji. Už jsem se vyjádřil, že budu aspirovat na funkci vedení zdravotnického výboru,“ připomněl. Zároveň chce nadále pokračovat ve své lékařské praxi. Na intenzivní práci je podle svých slov zvyklý, a nepochybuje, že zvládne obojí.

ODS

Ačkoliv jde o tradiční stranu, i ODS bude mít ve svých poslaneckých lavicích nováčky. Z pětadvaceti mandátů více než polovinu obsadí poslanci, kteří byli zvoleni vůbec poprvé. Některé z nich dokonce do sněmovny dostaly především hlasy voličů.

Poslancem parlamentu je od voleb například historik, novinář, zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. Ze sedmnáctého místa na kandidátce v Praze ho voliči vykroužkovali na čtvrté. „Pravděpodobně jsem byl pro řadu lidí osobou, která by mohla vlajku vyrovnání s minulostí držet i do budoucna,“ komentuje svůj úspěch. Je podle něj znát, že Češi zapomínají na svou minulost – svědčí o tom i výsledky letošních voleb. „Neřekli jsme si – jako třeba Poláci – dostatečně nahlas jasná slova o totalitní minulosti, některá témata jsme vynechávali, byli jsme nedůslední,“ obává se. Ve sněmovně se chce věnovat zejména bezpečnostní problematice a reflexi minulost.

Nováččci v ODS (zdroj: ČT24)

Bezpečnost, ale i legislativa a školství zajímá i jeho novou kolegyni Zuzanu Majerovou Zahradníkovou. V současné době učitelku a překladatelku. „Učení mi bude chybět,“ přiznává. Získala jediný mandát ODS v Olomouckém kraji – z třetího místa na kandidátce přeskočila i lídra Michala Záchu.

Česká pirátská strana

Piráti jako politická strana existují osm let, zastoupení ve sněmovně ale mají poprvé. Z dvaadvaceti poslanců nemají někteří vůbec žádné politické zkušenosti, část jich ale přichází z komunální politiky.

Například Olga Richterová je opoziční zastupitelkou na Praze 10 a Mikuláš Ferjenčík zastupitelem na pražském magistrátu. Vedle „starostování“ a úspěchu ve volbách je spojuje také rodina, jsou totiž sourozenci. Politiku mají v krvi. „Generál Mikuláš Ferjenčík, náš praprastrýc, byl po druhé světové válce demokratický politik. Musel emigrovat, což mělo vliv na naši rodinu: táta po revoluci zakládal Občanské fórum v Týně nad Vltavou, byl zastupitel u nás v Cholticích,“ podělil se o rodinnou historii Ferjenčík. S prarodiči a dalším sourozencem bydlí všichni v jedné ulici. Zakládali tady kompostárnu, iniciovali rekultivaci vnitrobloku. „Vedle naší vlastní činnosti jsou hlavní stovky dobrovolníků, tisíce lidí, které nás podporovaly a všechno sdílely. Bez nich bychom nikde nebyli,“ podotýká Olga Richterová.

Nováčci mezi Piráty (zdroj: ČT24)

Zřejmě největší zkušenost s aktivní politikou má ale současný starosta Mariánských Lázní a nový poslanec Petr Třešňák. Právě na radnici tohoto lázeňského města se historicky vůbec poprvé dostali Piráti do vedení města. „Komunální volby byly určitě větším překvapením,“ říká Třešňák. Velké politiky se nebojí, když má za sebou komunální zkušenosti. „Určitě řešíme jiné věci než ve sněmovně, ale pokud jde o přípravu jako takovou, tak ta je vždy důležitá,“ poznamenává. Nyní bude poslancem i starostou zároveň – minimálně do komunálních voleb v příštím roce.

Svoboda a přímá demokracie

Strana Svoboda a přímá demokracie skončila ve volbách čtvrtá. Poslanců má celkem dvaadvacet, devatenáct tuto práci bude vykonávat vůbec poprvé. Většina nemá zkušenost ani z komunální politiky.

Geolog Jiří Kobza začal o vstupu do politiky uvažovat už před šesti lety, poslední volby ho vynesly do sněmovny za SPD. I když v úspěch věřil, přiznává, že straně pomohla migrační krize. „Moje názory a moje zkušenosti jsou často považovány za kacířské, s panem Okamurou jsme se dohodli, že to vidíme dost podobně,“ uvědomuje si, že ne všem je jeho pohled na nebezpečí islámu a islamizaci Evropy blízký. Do sněmovny vstupuje se zkušenostmi ze světa – pracoval například v Jemenu nebo v Egyptě, čtyři roky působil jako diplomat v Teheránu. Zajímá ho životní prostředí, bezpečnost a ekonomika, prioritu má ale jasnou. „Zahraniční politika, tu jsem dělal a v té jsem se pohyboval,“ vidí své další politické směřování.

Nováččci v ostatních stranách (zdroj: ČT24)

Připraven na novou práci poslance je i jeho spolustraník Radek Koten. Jako IT specialista vidí svou budoucnost ve výboru, který se zabývá tímto odvětvím. „Dělám to už sedmnáct let, velice rád bych v tom pokračoval a přinesl nové myšlenky,“ přeje si.

Nováčci v ostatních stranách

Sociální demokraté naopak mají mezi sedmi novými poslanci i lidi, kteří mají s politikou zkušenost. Například právnička Kateřina Valachová už ve sněmovně sedávala, ale jako ministryně školství. „Role poslankyně je nová, to je pravda,“ připouští, „ale legislativa a zákony jsou pro mě něco známého.“ Úplní nováčci ale nechybí ani v této straně. Patří k nim pražský radní pro dopravu Petr Dolínek nebo karvinský primátor Tomáš Hanzel.

Jeden nováček – bývalý primátor Havířova Daniel Pawlas – zasedne mezi čtrnáct zvolených komunistů. KDU-ČSL přivítá v desetičlenném klubu tři nové tváře – mezi nimi i starostu Prahy 7 Jana Čižinského. TOP 09 získala sedm poslanců, Starostové a nezávislí o jednoho méně. Poprvé zasednou do lavic třeba přednosta radiologické kliniky v Brně Vlastimil Válek (TOP 09) nebo starosta Kolína Vít Rakušan (STAN).