Přehlídka rychlých kol a luxusu - policie dala 20 pokut

Brno - Moravou projel nejznámější závod luxusních aut Gumball 3000, jehož trasa letos vede z Kodaně do Vídně. Přes hraniční přechod Chotěbuz na Karvinsku začali přejíždět první účastníci kolem 15:00. Celkem sto špičkových vozů mířilo z Ostravy přes Brno do Mikulova. Policie celkem udělila 20 pokut. Nejčastějším prohřeškem byla sice rychlá jízda, zjištěná pochybení ale nebyla zásadní, řekla mluvčí jihomoravské policie.

Účastníci Gumballu projížděli trasu v ČR po malých skupinkách. První vozy hranici v Chotěbuzi na Karvinsku přejely před 15:00. Poslední cestu Moravou ukončily v Mikulově ve 20:00. Právě na jižní Moravě rozdala policie nejvíce pokut. Řidiče vozidel sledovala od Chotěbuzi na Karvinsku. Projeli po trase z Ostravy do Olomouce, dále do Vyškova, přes Brno a v Mikulově pak vjeli do Rakouska. Po celé trase policie měřila rychlost. V Mikulově na výjezdu z ČR policie zpomalila dopravu na 30 kilometrů v hodině, aby mohla vybrané řidiče zastavit.

Na jihu Moravy zaevidovala policie 13 přestupků, za které vybrala přes 30 tisíc korun. Šest vozů nemělo dálniční známku, šest překročilo povolenou rychlost a jeden řidič dostal pokutu za špatný způsob jízdy. Asi nejvýrazněji překročili řidiči rychlost v Moravskoslezském kraji. Jeden z řidičů překročil povolených 130 kilometrů v hodině o 30, další o 40 kilometrů.

Zajímavý zážitek si z dnešní akce odnesl šestiletý Viktor Nový z Valašského Meziříčí. Když s rodiči zrovna projížděl hraničním přechodem, viděl odstavená luxusní auta. Poté, co přišel k řidiči ruské posádky, na několik minut mu majitel přenechal své místo za volantem vozu značky Porsche Carrera.

„Náhodou jsme projížděli kolem. Jedeme z Polska domů. Viděli jsme tady odstavená auta. Malý se chtěl podívat,“ řekla chlapcova matka. Vozy totiž zastavovaly u budov hraničního přechodu, aby řidiči nakoupili dálniční známky. Nízké silné vozy se zlatými polepy strhávaly pozornost a neunikly ani malému blonďatému chlapci. „Je to moc pěkné auto. Takové jsem ještě nikdy neviděl. Jsem moc rád,“ řekl chlapec.

Mezi diváky se ocitl i Jan Gomola z Dobré na Frýdecko-Místecku. „Jel jsem z práce a potkal jsem několik aut. Tak jsem hned pokračoval až sem na hranice. Počkám hodinu a uvidím, jaká auta ještě projedou,“ řekl s tím, že nejvíce bych chtěl vidět Batmanovo auto.

Smyslem závodu přitom není dorazit do cíle jako první, ale závod si co nejvíc užít. Soutěž milionářů a špičkových manažerů, kteří si krátí čas vyjížďkou po Evropě, je ale spojena s příliš rychlou jízdou a porušováním předpisů. V roce 2007 byl závod spojen i s tragédií v Makedonii. Jeden z řidičů srazil staršího muže, který na následky zranění zemřel.

Letošní závod odstartoval v neděli v dánské Kodani a přes Švédsko a Finsko pokračoval do ruského Petrohradu. Přes pobaltské republiky pak trasa pokračovala do polské Varšavy a dále do Krakova, odkud dnes závodníci míří na Vídeň. V sobotu by měl závod skončit v monackém Monte Carlu.

V letošním ročníku závodu jedou nejluxusnější vozy světa nejznámějších značek: Bentley, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari nebo McLaren. Celkem se závodu zúčastní sto luxusních vozů, mezi nimi i auto filmového hrdiny Batmana.

Skrz Moravu se řítí závod luxusních aut (zdroj: ČT24)