Akce Šach pokračuje: Celníci prověřují herny kvůli nelegálnímu hazardu

Celníci začali prověřovat tři nelegální herny kvůli podezření z neoprávněného provozování hazardní hry. Podniky celní správa odhalila už letos v dubnu v rámci rozsáhlé kontrolní akce Šach. V případě prokázání viny hrozí provozovatelům 3 roky vězení nebo zákaz činnosti. Celníci zároveň našli pochybení u dalších 25 heren.

Informaci České televizi sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel (GŘC) Martina Kaňková. „Jedno řízení je vedeno proti neznámé osobě a 2 proti fyzické osobě,“ uvedla. Vzhledem k živému řízení nechtěla věc dál komentovat. Konkrétně se šetřením zabývají odbory Pátrání GŘC.

Třetina podniků nebyla v pořádku

Celníci provedli kontrolní akci Šach letos v dubnu. Celkem se vypravili na 120 míst, ve třetině případů přitom nebylo vše v pořádku. Objevili celkem 28 nelegálních heren, ve kterých zabavili 118 automatů a také peníze, které měly sloužit k vyplacení výher.

Nelegální herny našla celní správa v Teplicích, Praze, Písku, Brně, Zákupech, Přešticích a Jesenici u Prahy.

Podle tehdejšího vyjádření vedoucího odboru dohledu Celní správy Petra Müllera šly všechny případy do správního řízení, zároveň se posuzovala i případná trestní odpovědnost. Generální ředitelství cel neuvedlo, že by do této chvíle v případu padly peněžité pokuty.

Správní řízení zahájili celníci také s provozovateli některých legálních heren, které v rámci akce Šach rovněž kontrolovali. Chyby se týkaly nejčastěji toho, že herny neměly vyvěšený návštěvní řád, herní plán nebo ceduli s provozní dobou.