Bývalý velvyslanec Fischer bude dalším Zemanovým konkurentem. Podpořilo ho 17 senátorů

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer zaregistroval u ministerstva vnitra svou kandidaturu na prezidenta. Jeho úsilí o post hlavy státu podpořilo 17 senátorů zvolených za ODS, TOP 09, Starosty a nezávislé, KDU-ČSL a ČSSD. Poslední termín pro předložení přihlášek kandidátů na prezidenta je 7. listopadu.

Že se Fischer hodlá ucházet o prezidentskou funkci, oznámil už začátkem října. S nabídkou ho oslovil místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB). Za klíčový bod svého programu označuje moderní stát s prezidentem, který garantuje spravedlnost a solidaritu. Chce otevřít Pražský hrad, aby byl přirozenou součástí města a státu.

Navrhuje provést audit hospodaření hradní správy, ale i bezpečnostní audit. Prosazuje rovněž orientaci na Západ, spolupráci se státy NATO a zapojení do úsilí, které směřuje k reformám EU, uvedla jeho mluvčí Nikol Klevcovová.

Fischer o sobě mluví jako o nestraníkovi, ale cítí se být politickou osobností. Kandidaturu zdůvodnil už dříve tím, že v kampani na hlavu státu dosud chybí prezidentská témata. Domnívá se, že se málo mluví o rozvoji venkova, o roli, kterou chce hrát Česká republika ve světě, nebo o pomoci seniorům či mladým.

Narodil se 26. srpna 1965 v Praze. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, studoval i v Ženevě (sociální učení církve) a na pařížské Národní škole pro státní správu (ENA). Nyní pracuje jako ředitel neziskové organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění.

Fischer krátce pracoval jako učitel francouzštiny na gymnáziu, v letech 1991 až 1993 byl osobním sekretářem pražského biskupa Františka Lobkowicze, následující dva roky byl zástupcem ředitele pražského Institutu komunikace.

V letech 1995 až 2003 působil v Kanceláři prezidenta republiky, mimo jiné jako poradce Václava Havla. Od roku 1999 do roku 2003 pracoval jako ředitel politického odboru. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy pracoval jako vrchní ředitel bezpečnostně-multilaterální sekce ministerstva zahraničí.

Ve Francii byl za aktivity a zásluhy ve prospěch bilaterálních vztahů oceněn řádem Čestné legie, v Monaku řádem svatého Karla. Je ženatý, má čtyři děti.

Pavel Fischer
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Ke kandidatuře na prezidenta je potřeba získat padesát tisíc podpisů občanů, nebo deset senátorských či 20 poslaneckých podpisů. Dvaadvacet poslanců z pěti stran v uplynulých dnech podpořilo kandidáta Realistů Jiřího Hynka, podporu třiadvaceti poslanců má někdejší ředitel mladoboleslavské automobilky Škoda Vratislav Kulhánek.

Dostatek voličské podpory na peticích mají podle svých prohlášení současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.