Němci předali obviněného exsenátora Nováka do Česka. Soud ho vzápětí pustil na svobodu

Události: Němci předali exsenátora Nováka do Česka (zdroj: ČT24)

Bývalý senátor Alexandr Novák byl po deseti měsících v německé vazbě předán do Česka. Tuzemský soud ho vzápětí propustil na svobodu. Podle Tomáše Minxe z pražského vrchního státního zastupitelství poskytl dostatečné záruky. Právo uvedlo, že zaplatil kauci zhruba 16 milionů korun. Minx dodal, že na svobodě je nyní všech dvacet šest lidí obviněných v kauze zneužití evropských dotací.

„Jelikož poskytl pro státního zástupce a soud dostatečné záruky, jak předpokládá trestní řád, byl propuštěn a jeho další vyšetřování bude pokračovat na svobodě,“ dodal bez dalších podrobností Minx. Podle trestního řádu lze vazbu nahradit například tím, že obviněný složí peněžitou kauci, jeho písemným slibem o vedení řádného života nebo tím, že se za jeho chování zaručí zájmové sdružení občanů.

Nováka zadržela německá policie loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Od té doby se místní úřady jeho případem zabývaly. Novák, který má německé občanství, odmítl zjednodušené řízení. Přípustnost jeho vydání do Česka tak musel posoudit vrchní zemský soud.

Očekávalo se, že soud rozhodne už začátkem května, tehdy si ale z Česka vyžádal další podklady. Ani ty ale vrchnímu státnímu zastupitelství ve Frankfurtu nestačily a požadovalo další. 

Dříve než ale soud rozhodl, Novák změnil svůj postoj. Vyjádřil souhlas se zjednodušeným řízením, a mohl tak být vydán. „Stíhaný byl 25. 10. 2017 předán českým úřadům,“ sdělila mluvčí zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová.

Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno přes dvacet lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Novák už byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24

V osobě jednašedesátiletého vyučeného zámečníka se ukázkově kloubí prorůstání podnikatelské a politické sféry, které zejména v Ústeckém kraji nebylo v uplynulých letech výjimkou. Novákův nástupce v čele radnice Daniel Černý loni České televizi k osobě bývalého starosty řekl: „Je to člověk, který přímo či nepřímo vlastní půlku Chomutova.“

Novákovo jméno se často skloňuje například v souvislosti s nevýhodným pronájmem Kamencového jezera v Chomutově. Případu se v únoru podrobně věnovali i Reportéři ČT. Jezero měla od roku 2008 pronajaté firma CV Relax s nejasnou vlastnickou strukturou. Politici v čele s bývalou primátorkou za ODS Ivanou Řápkovou krok tehdy obhajovali tím, že město zbaví ekonomické zátěže.

Efekt byl ale přesně opačný. Místo aby město na pronájmu vydělávalo, bylo každý rok v minusu. CV Relax navenek od počátku zastupoval bývalý chomutovský zastupitel za ODS Zdeněk Fojtík. V době podepsání pronájmu ale platily anonymní akcie. Spekulovalo se proto, že za firmou ve skutečnosti stojí Řápková a Novák. Ten to už dříve označil za nesmysl. Chomutov loni v dubnu smlouvu vypověděl.

Soláry a pozemky nad plynovody

Na severu Čech se nicméně odehrála řada dalších obchodů s prokazatelnou vazbou na Nováka. V roce 2010 například začala stavět firma Talwin, za kterou stál Novák a starosta Moldavy Jaroslav Pok, solární elektrárnu. Stavba začala i přesto, že rostla v oblasti Natura 2000 a neměla k tomu potřebné výjimky. Inspekce životního prostředí stavbu zakázala, společnost ale v budování pokračovala. Elektrárnu po roce zkolaudovala a výjimky si opatřila zpětně. 

Novák byl i v představenstvu společnosti Real Estate, která před osmi lety na Mostecku koupila pozemek za 7,5 milionu korun. O rok později sám koupil dalších jedenáct hektarů v sousedním katastru. Za první z pozemků zaplatila RWE 21,3 milionu, druhý nekupovala, ale jako odškodné za věcné břemeno Novákovi zaplatila 335 tisíc. Pozemky totiž leží v místě, kudy procházejí tranzitní plynovody a počítalo se s nimi pro další projekty. Novák čelil kritice, že o výstavbě věděl, on sám to odmítal.