Detaily Janouškovy nehody odtajněny. Žena letěla 13 metrů

Praha – Lobbista Roman Janoušek srazil při autonehodě jedenapadesátiletou ženu s vědomím, že jí může ublížit. Cizinka byla po následném nárazu Janouškova porsche odmrštěna do vzdálenosti třinácti až čtrnácti metrů. Uvádí to obžaloba, která se opírá o rekonstrukci nehody a lobbistu viní z pokusu o vraždu. Kontroverzní podnikatel kvůli loňské srážce stane před pražským městským soudem 16. července.

K autonehodě došlo koncem loňského března ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, kterému policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, narazil do vozu před sebou a od nehody ujel. Po několika desítkách metrů zastavil na světelné křižovatce na červenou. Řidička nabouraného vozu jej ve snaze incident řešit doběhla a postavila se před Janouškovo auto.

„Poškozená se snažila přimět řidiče k vystoupení zejména opakovaným zřetelným plácáním, boucháním oběma rukama do kapoty vozu a výkřiky, přičemž (Janoušek) následně na toto její jednání reagoval tak, že úmyslně dvakrát z místa popojel vozidlem směrem na poškozenou v úmyslu si na ní vynutit opuštění prostoru před vozidlem,“ popisuje obžaloba celou událost.

Obžaloba: „Musel vědět, že může poškozenou usmrtit“

Když žena ani poté cestu neuvolnila, lobbista se podle státní zástupkyně v okamžiku rozsvícení zeleného světla na semaforech rozjel. Žena v tu chvíli byla v úrovni pravého předního světlometu Janouškova luxusního SUV značky Porsche. „Zaútočil na ni tím způsobem, že se prudce rozjel vpřed, akceleroval, a to přímo ve směru na poškozenou,“ uvedla žalobkyně.

Podle obžaloby se měl proti cizince rozjet během šesti sekund na rychlost přibližně 34 kilometrů za hodinu. „Musel minimálně vědět, že může tímto způsobem poškozenou usmrtit,“ uvádí v obžalobě státní zástupkyně Jana Kadeřábková. Žádná překážka, která by lobbistovi bránila ve výhledu, podle ní nebyla zjištěna.

Janoušek nehodu vysvětluje jako panickou reakci

Janoušek ženě způsobil otok mozku, což ji podle lékařů ohrožovalo na životě; zachránil ji prý pouze včasný zásah záchranné služby. Žena strávila přibližně měsíc a půl v nemocnici. Janoušek s ní uzavřel dohodu o narovnání a zaplatil jí podle obžaloby 900 000 korun. Dalších více než 250 000 uhradil zdravotní pojišťovně za náklady na její léčení. Sám lobbista uvádí, že od nehody ujel proto, že se už delší dobu cítil pronásledovaný a měl strach, že jde o provokaci. Přiznal také, že ženu z havarovaného vozu u svého auta viděl, prý šlo o panickou reakci.