Lobbista Janoušek pro ČT: „Věřím, že této zemi můžu ještě něco dát“

Praha - Lobbista Roman Janoušek se poprvé vyjádřil k odposlechům hovorů s někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem a magistrátními úředníky. Ze záznamů například vyplývá, že na radnici ovlivňoval konkrétní projekty. Janoušek to ale popírá. V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že podniká legálně, za pomoci kontaktů, které získal za posledních 20 let. Své úspěchy připisuje i tomu, že vždy dokázal být včas na správném místě. Janoušek je ale nespokojený se stavem české společnosti. Nevyloučil proto, že se zapojí i do politiky: „Jsem Čech, žiju v Česku, mám to tady rád, i přesto, že poslední rok pro mě byl těžký, a věřím, že této zemi můžu ještě něco dát.“

Janoušek vstoupil do povědomí veřejnosti za exprimátora Béma. Vztah s politikem označuje slovem přátelství. „Fakt je ten, že Pavel Bém byl daleko nejpopulárnější politik dokonce snad v zemi, a jelikož jsme se znali, tak část té jeho slávy přešla i na mě,“ řekl ČT.

Rozhovory lobbisty s tehdejším primátorem odposlouchávala v roce 2007 BIS. Zveřejněné nahrávky telefonátů zaujaly především nezvyklými přezdívkami, kterými se oba muži oslovovali. „Takto vyňaté z kontextu to vypadá, že jsme nějací cvoci… Vychází to z mnoha sportovních nebo společenských akcí, kdy jsme si dělali legraci z různých knih nebo komiksů,“ uvedl Janoušek s tím, že ale vůbec neví, zda jsou odposlechy autentické.

Přezdívky Janouška a Béma
Zdroj: ČT24

Bém už dříve uvedl, že o podnikatelských aktivitách Janouška toho mnoho neví. „Upřímně řečeno, nemám s nimi vůbec nic společného,“ prohlásil v červenci 2009. Hovory ale naznačily, že Janoušek mohl mít na dění na magistrátu větší vliv, než se dosud vědělo. O konkrétních projektech měl podle nahrávek mluvit i s šéfem magistrátních obchodních aktivit Petrem Ďuricou. „Tam nebyla žádná vůle něco spáchat. Kontrolní mechanismy a proces jsou tak dlouhé, že to určitě jeden telefon dvou lidí nemohl ovlivnit,“ tvrdí lobbista.

Odškodné pro sraženou cizinku: „Myslím, že je to něco pod milion korun“  

Janoušek si podle svých slov nestěžuje, že by trpěl nějakou materiální nouzí. Právě o penězích se mluví v souvislosti s odškodněním cizinky, kterou srazil loni v březnu. „To je ve smlouvě, já si myslím, že je to něco pod milion korun,“ řekl ČT.

Janouškovy podnikatelské aktivity v minulosti šetřila BIS i několik policejních útvarů. Většina případů už ale byla odložena. Kauzami se opakovaně zabývalo také Vrchní státní zastupitelství v Praze, ani ono ale dosud neprokázalo, že by byl spáchán trestný čin.

Janoušek se poprvé vyjádřil k odposlechům (zdroj: ČT24)