Varvařovský vychází s Křečkem dobře, už si rozdělili agendu

Brno - Ombudsman Pavel Varvařovský už si rozdělil agendu kanceláře veřejného ochránce práv se svým novým zástupcem Stanislavem Křečkem, někdejším poslancem ČSSD. Oba vzájemnou spolupráci považují za dobrou a na většinu témat mají shodné názory. Křeček většinou převzal resorty své předchůdkyně Jitky Seitlové, která ve funkci zástupkyně skončila po vypršení šestiletého mandátu.

Ombudsman dal svému novému zástupci měsíc na to, aby se seznámil s agendou úřadu. Bude mít na starost agendy stavebního řízení, ochrany přírody, kde se často jedná o ochraně ovzduší, a problematiku regionálního rozvoje. Řídit bude také odbor kanceláře, který se zabývá bojem se všemi formami diskriminace v zemi.

Varvařovský se bude nadále zabývat nejobjemnější sociální agendou, která se často týká sociálních dávek. Dále bude řídit část úřadu, který dohlíží na dění v zařízeních, v nichž jsou občané z rozhodnutí státu kráceni na svých právech. Do této sféry patří věznice, psychiatrické léčebny a výchovná zařízení.

Stanislav Křeček
Zdroj: ČT24

Počátek spolupráce ombudsmana a jeho nového zástupce byl napjatý. Varvařovský se v minulosti netajil tím, že si přál na místě svého zástupce místo Křečka odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera. Upozornil proto, že je připraven i k rezignaci, nebude-li mu práce s Křečkem vyhovovat. Někdejší poslanec za ČSSD ale od počátku tvrdil, že jejich vzájemná spolupráce nebude problematická: „My se nerozcházíme absolutně v ničem. Nevidím žádný problém se spoluprací. Vždy jsem podporoval jeho názory nebo to, s čím vystupoval.“