Policie odkryla podzemní bazény plné lihu. Firma tvrdí, že o nich nevěděla

Ostrava – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podnikl minulý týden rozsáhlou razii; ve dvou průmyslových areálech na Ostravsku a v jednom na severu Čech odkryl rozsáhlé podzemní nádrže ilegálního lihu, kterého nakonec zabavil 10 000 hektolitrů. Všechny areály využívala společnosti Morávia-Chem, s níž je spojen tzv. lihový král Radek Březina, k žádnému z tajných skladů se ale nehlásí. Skupině lidí, která líh skrývala, hrozí obvinění z krácení spotřební daně.

„Trestné činnosti se skupina dopouštěla tím, že nejméně do března 2013 měla nezákonně ukrývat statisíce litrů nezdaněného lihu - hrubým odhadem se bavíme o necelém milionu litrů,“ informoval ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. „Jen na spotřební dani by vznikla škoda státu o 285 milionů korun.“

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta v Událostech, komentářích:

„Jedna z verzí je taková, že to nemělo být překladiště, kde by se napouštěly a vypouštěly cisterny, ale že to měl být spíše sklad, řekl bych třeba na horší časy.“

Podle policie i celníků vstoupí případ do dějin kriminalistiky. „Pokud se týká sofistikovanosti a technického provedení, nepamatuji si, že by se někdo snažil ukrýt líh takovým způsobem,“ uvedl šéf celní správy Pavel Novotný.

Nádrže skrýval beton na stavbu mostů

K úkrytu lihových zásob měla sloužit bývalá likérka Daněk v Ostravě – Mariánských Horách, stará cihelna v Háji u Duchcova nedaleko Teplic a areál společnosti Morávia-Chem v obci Hrobice u Slušovic. Ve všech případech byly rozsáhlé nerezové nádrže skryté pod podlahou průmyslových hal, zasypané sutí a zalité vrstvou kvalitního betonu pro stavbu mostů. Ta dosahovala až dvoumetrové tloušťky.

  • Nerezový otvor k podzemní nádrži s lihem zdroj: Policie ČR
  • Nerezový otvor k podzemní nádrži s lihem zdroj: Policie ČR

Podle Šlachty vznikly podzemní sklady před osmi až deseti lety a jen náklady na jejich vybudování musely vystoupat na desítky milionů korun. Líh zde měl být skrýván dlouhodobě. V Háji u Duchcova si místní lidé podezřelého stavebního ruchu v areálu v minulosti všimli, řešila to tehdy i radnice. „Neustále jsme se pokoušeli spojit s majiteli, ale bohužel nikdy na naše požadavky nereagovali,“ řekl ČT starosta obce Karel Drašner (nez.).

Tajné lihové bazény

  • Háj u Duchcova: Šest nádrží (dva metry na výšku a šířku a 28 metrů dlouhé) skrývalo 300 tisíc litrů nelegálního lihu. Policii se podařilo odkrýt sutí zasypané skruže, z každé z nich vedly ocelové dveře k nerezovým výpustím.
  • Hrobice: dvě podzemní nádrže skrývaly 200 tisíc litrů lihu.
  • Ostrava – Mariánské Hory: V osmi propojených nádržích policie zajistila 500 tisíc litrů nelegálního lihu. Policie musela za pomoci hasičů prolomit pláště cisteren.

Ředitel celní správy Pavel Novotný uvedl, že podle předběžných vzorků se ve dvou případech jedná o čistý etanol (95 %) bez příměsí či nebezpečného množství metanolu. V jednom případě došlo k pokusu líh zdenaturovat.

Samotná společnost Morávia-Chem uvedla, že o skladech netušila. „Všichni byli překvapeni,“ popsal reakce lidí Roman Velísek z vedení firmy. Podle něj byl sklad v Hrobicích pod podlahou jedné z budov, která je užívána jako sklad. Nedovedl ani vysvětlit, jak je možné, že firma o nelegálním skladu nevěděla. „Všechno bylo dobře ukryto. Když někdo něco takového buduje, dělá to tajně,“ uvedl Velísek. Objekty podle něj firmě Morávia-Chem nepatří. „Máme tam jen sklady,“ dodal.

S odhalením skladů museli pomoct geologové a těžká technika

K vypátrání lihových cisteren policie využila pomoc geologů z báňské univerzity v Ostravě, při odkrývání podzemních bazénů lihu potom pomáhala těžká technika hasičského záchranného sboru. „Úkryty byly tak sofistikované, že jsme nebyli schopní nalézt ani otvory nádrží a u některých jsme se museli prořezávat přes pláště, abychom se dostali k jejich obsahu,“ vysvětlil Šlachta s tím, že tajné sklady nedokázali odhalit ani při předchozích prohlídkách a na cestu k nim je dovedly až informace z dalšího policejního šetření. Podívejte se, jak policejní zásah probíhal:

Sklady ukrývaly statisíce litrů nelegálního lihu (zdroj: ČT24)

Informace o tajných skladech přitom před měsícem přinesli i Reportéři ČT, kterým se podařilo získat svědectví někdejšího spolupracovníka Radka Březiny Michala J.; právě Březina je označován za hlavu lihové mafie na východě republiky, policie ho zatkla loni v říjnu během tažení proti pančovanému alkoholu v rámci tzv. metanolové aféry. Podle vyjádření Březinova spolupracovníka mělo mezi areálem Morávia-Chemu, s nímž je Březina spojován, a bývalou likérkou Daněk fungovat dokonce tajné potrubí, kterým se nelegální líh přečerpával. Čtěte víc:

Jestli aktuální případ tajných skladů s Radkem Březinou souvisí, policie nepotvrdila, ani nevyvrátila. Indicie by tomu ale mohly nasvědčovat; policisté totiž dosud nikomu nesdělovali obvinění, protože majitele objektů obvinili už v první, tzv. zlínské kauze daňových úniků. Stávající případ se podle Šlachty týká dvou fyzických osob a jedné firmy.

Podle Velíska detektivové ovšem zatím v případu neobvinili nikoho z Morávia-Chemu. „Jednatel ani já jsme nebyli zatím ani vyslechnuti,“ uvedl Velísek s tím, že firma nadále funguje bez omezení.

  • Alkohol zdroj: ČT24
  • Radek Březina zdroj: ČT24

Policie zatím neví, kudy se líh do nádrží dostal

Objekty nyní převzala celní správa a střeží je. „Je před námi poměrně složitý technický problém, nebude úplně jednoduché se do nádrží dostat a líh přečerpat, abychom pro potřeby trestního a daňového řízení přesně spočítali, kolik ho bylo,“ uvedl ředitel Generálního ředitelství cel Pavel Novotný; policie totiž ve dvou případech zatím neví, odkud se líh do cisteren dostal. „Nejsme schopni se dostat k tomu, odkud byly nádrže plněny a odsávány. Odhadujeme, že výpustě mohou být 50 až 100 metrů od jednotlivých nádrží. Kolem pozemků jsme ale žádné nenašli,“ řekl Šlachta.

V dalším vyšetřování se kriminalisté chtějí zaměřit na to, kdo je majitelem uskladněného lihu ve všech třech areálech.