Povolební vyjednávání ON-LINE: Piráti se setkali s ANO, Babiš na schůzku nedorazil

Události: Vyjednávání po volbách pokračuje, Piráti se setkali s ANO bez Babiše (zdroj: ČT24)

Povolební vyjednávání pokračují. Dopoledne se Piráti setkali s představiteli ODS, odpoledne pak jednali se zástupci hnutí ANO. Tématem bylo fungování sněmovny i programové průniky. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se však jednání osobně nezúčastnil.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Již úterní schůzka zástupců hnutí ANO s představiteli ODS podle očekávání zásadní průlom nepřinesla, přestože předseda hnutí ANO Andrej Babiš občanské demokraty jmenoval jako nejvhodnějšího koaličního partnera. Pravicová strana jakoukoli vládní spolupráci odmítla.

Vyjednavači se tak především věnovali podobě nové sněmovny. ANO trvá na postu předsedy dolní komory, navrhuje dosavadního místopředsedu komory Radka Vondráčka. Občanští demokraté by však chtěli funkci pro svého šéfa Petra Fialu. To Babiš odmítl.

„Hnutí ANO bylo první, komu jsme to sdělili. Oni mají svého kandidáta. Budeme jednat i s ostatními politickými stranami, zda by podpořili našeho,“ vysvětlila první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Je zde situace, kdy vyhrálo jedno hnutí s velkou převahou. Za námi jsou strany, které v Poslanecké sněmovně nebyly, nebo nejsou demokratické. Proto si myslíme, že právě ODS má obsadit post předsedy Poslanecké sněmovny, aby zajistila její řádné, důstojné a demokratické fungování,“ dodala Alexandra Udženija.

Bartoš varoval před opoziční smlouvou

„To by mohlo zavánět opoziční smlouvou,“ okomentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš návrh ODS, aby byl předsedou sněmovny Petr Fiala. Na dopolední schůzce mu ODS vyjasnila, že návrh položila na stůl bez jakýchkoliv podmínek či obchodů. Bartoš dále upozornil, že Radek Vondráček (ANO) už má zkušenosti s vedením sněmovny.

„Petr Fiala v minulosti nepodpořil určitá protikorupční opatření,“ řekl naopak v Událostech ČT předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na adresu předsedy ODS, který by se rád stal předsedou dolní komory.

Vše ale musí projednat pirátský klub, který se sejde v sobotu. Piráti mají o víkendu odpovědět také na otázku, koho ze svého středu navrhnou na funkci místopředsedy sněmovny, o kterou mají zájem.

Bartoš a Fiala po jednání Pirátů a ODS (zdroj: ČT24)

S ODS se Piráti shodli na tom, že není třeba měnit jednací řád komory, jak o tom mluví vítězná strana voleb, hnutí ANO. „Určitě řada věcí se dá řešit na úrovni gentlemanské dohody,“ myslí si šéf Pirátů Ivan Bartoš. K úpravám jednacího řádu je podle něho třeba zaujmout citlivý přístup.

Obě strany míní, že opozice by ve sněmovně měla obsadit kontrolní výbory a komise. Pro Piráty by Bartoš chtěl získat bezpečnostní výbory a ty, které se zabývají vysokými školami, digitalizací státní správy či energetikou.

S Piráty bez Babiše

Hnutí ANO absolvovalo povolební jednání už se všemi osmi stranami, ve středu odpoledne se jeho zástupci setkali právě s Piráty, kteří hnutí sdělili svůj požadavek na funkci místopředsedy sněmovny. Zároveň odmítli koaliční spolupráci i případnou tichou podporu vlády, kterou má ANO sestavit.

„Soustředili jsme se hlavně na programové průsečíky, my tam máme dvacet priorit, tam je shoda asi v patnácti bodech. A pak jsme se bavili o budoucím uspořádání sněmovny s tím, že Pirátská strana by chtěla místopředsedu poslanecké sněmovny,“ uvedl po jednání se zástupci hnutí ANO předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ivan Bartoš (Piráti) po setkání se zástupci ANO (zdroj: ČT24)

„Řešili jsme čistě sněmovní záležitosti. Řekli nám, jaké mají představy, v jakých výborech by chtěli figurovat, že mají zájem o místo místopředsedy sněmovny. Bavili jsme se o věcných tématech,“ uvedl po schůzce s Piráty člen vyjednávacího týmu hnutí ANO Radek Vondráček. Ke konci jednání podle něj došlo také na programové průniky a shody.

Podle Vondráčka ale nebylo cílem schůzky přesvědčit Piráty, aby vstoupili do koalice. V případě návrhu změny jednacího řádu sněmovny uvedlo podle něj ANO, že to nebude na úkor demokratických práv, ale že se jedná o úpravy odrážející přítomnost devíti stran ve sněmovně.

„Vyjasnili jsme si nějaké nejasnosti ohledně esemesek“

Na jednání s Piráty ANO zastupovali Vondráček a místopředseda hnutí Petr Vokřál, šéf hnutí Andrej Babiš nedorazil. „Řekl jsem tam, že doufám, že už se to všechno vyjasnilo, a že bych se rád s panem předsedou (Babišem) sešel. Bylo by to dobré,“ komentoval to po jednání předseda Pirátů.

Lídr Pirátů si neúčast Babiše vysvětluje nedostatky ve vzájemné SMS komunikaci. Babiš vyčítal Bartošovi, že mu neodpověděl na blahopřání ke zvolení a výzvu k jednání. „Vyjasnili jsme si nějaké nejasnosti ohledně esemesek a budeme tlumočit, že to bylo nedorozumění,“ dodal k tomu Vondráček.

Schůzkou ANO s Piráty skončilo první kolo vyjednávání po volbách. V dalších dnech se ANO zaměří na vznik vládní koalice.

Ve druhém kole vyjednávání se už ANO nesetká se stranami STAN a TOP 09. „Oni mají v podstatě minimální počet poslanců. K nám se chovají nepřátelsky,“ uvedl Babiš pro Události České televize.

Předseda Pirátů Ivan Barto (vlevo) a místopředseda ANO (Jaroslav Faltýnek) před Poslaneckou sněmovnou
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Druhé kolo: První Okamura

Druhé kolo vyjednávání už se začíná plánovat. První schůzku s ANO oznámila Svoboda a přímá demokracie (SPD). „Byli jsme pozváni na druhé kolo schůzek. Proběhne ve čtvrtek dopoledne v Poslanecké sněmovně,“ sdělil předseda strany Tomio Okamura. S Babišem chce hovořit o svých programových prioritách: zákon o referendu, zákaz přijímání migrantů a udělování azylu muslimům nebo zákaz propagace práva šaría a džihádu.

Okamura návrhy předložil již na předchozí schůze s ANO. „Předpokládám, že se dozvíme nějaké nové informace. Pro nás je prostě prioritou prosazovat program,“ zdůraznil. Co se týče uspořádání sněmovny, SPD do jejího čela podpoří Vondráčka za ANO, pro Okamuru chce roli místopředsedy dolní komory a navrch křeslo předsedy bezpečnostního výboru.

Jednat začne i Zeman

Příští týden se do schůzek naplno pustí také prezident Miloš Zeman, který chce postupně přijmout lídry všech devíti sněmovních stran. V úterý, středu a čtvrtek bude postupně hovořit se zástupci ANO, ODS a Pirátů. Na úterní schůzce na zámku v lánech hodlá formálně pověřit předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení nové vlády.