Kalousek skončí ve vedení strany, ale ne v politice. „Můj hlas bude dál stejně slyšet“

Miroslav Kalousek v Událostech, komentářích: Vzájemné křivdy jsou směšné maličkosti vůči tomu, čemu čelíme (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek ohlásil odchod z čela TOP 09 – v listopadu se již nebude ucházet o svou dosavadní funkci. V Událostech, komentářích zopakoval, že ho k tomu motivovala především snaha nestát v cestě integraci menších středopravicových stran, ve kterou doufá. Podle Kalouska nyní „jde o život“.

Předseda TOP 09 se v úterý v podvečer sešel se špičkami ANO a Andrej Babiš potom prohlásil: „V sobotu bylo strašně moc občanů zklamáno, že pan Kalousek, který je 27 let v politice, je tam znovu.“

Miroslav Kalousek – který ovšem vstup do politiky ohlásil až před dvaceti lety – však již brzy přestane být předsedou parlamentní strany. „Tváří v tvář dnešní realitě (…) věřím tomu, co jsem řekl před rokem: Že je nezbytná integrace demokratických nelevicových sil ze středu doprava. (…) Chci k tomu uvolnit cestu tím, že nebudu předsedou,“ řekl Kalousek, který cítí vůči sobě „předsudky“ politiků ostatních stran.

Po volbách, které s výrazným náskokem vyhrálo ANO a významnou pozici získalo také hnutí SPD, se Miroslav Kalousek domnívá, že opoziční politiky čeká „obrana demokracie, právního státu a zahraničněpolitického azimutu“.

Integrace stran, které se vymezovaly vůči sobě

Kalousek proto prosazuje integraci stran, resp. hnutí, která přitom v minulosti založila svoji politickou identitu na tom, že se vůči sobě vymezovala: V roce 2009 vznikla TOP 09, jejímž jádrem byl jednak Karel Schwarzenberg, ale zároveň i skupina vlivných lidoveckých politiků v čele s Kalouskem.

Poté kandidovala TOP 09 „s podporou Starostů“, jejich spolupráce však skončila, takže nyní šli proti sobě tři někdejší spojenci – a každý z nich dostal několik desetin nad pět procent hlasů. „Je zřejmé, že potenciály našich stran jsou takové (…), že nemá cenu, abychom o to soupeřili ve třech,“ míní přitom Miroslav Kalousek.

Kdo by měl případnou koalici menších středopravých stran vést, však říct nechce. „Pevně věřím, že ti mladí kluci – nebo mladé holky – tedy generace pode mnou, je schopna se dohodnout a udělat to,“ řekl pouze.

Kalousek odchází z čela strany, ale nemizí

Ačkoli dal Andrej Babiš najevo, že by se mu líbilo, kdyby se Kalousek kromě předsednické pozice ve straně vzdal také poslaneckého mandátu, takovou radost mu končící šéf TOP 09 udělat nechce. Naopak zdůraznil, že v politice zůstane i poté, co předsedou strany nebude.

„Já přece neodcházím. Zůstávám ve vysoké politice. Jsem poslanec Parlamentu ČR. Svým voličům a sympatizantům, kteří mi psali stovky, možná tisíce mailů, ať neodcházím, chci říct: Neodcházím. Můj hlas bude dál stejně slyšet,“ ujistil.