Zeman u Nejvyššího soudu: Naše justice není tak pomalá, jak se zdá

Brno – Prezident Miloš Zeman při své dvoudenní návštěvě Brna zavítal do sídla Nejvyššího soudu a sešel se s jeho předsedkyní Ivou Brožovou. Jednali o soudní samosprávě a především o rychlosti soudního řízení. Zeman na následném brífinku upozornil na to, že česká justice je navzdory kritice kvůli vleklým soudům druhá nejrychlejší v Evropské unii. Prezident z Brna odjíždí zítra, dnes večer se setká s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, dopoledne zavítá na brněnský veletrh.

„Paní předsedkyně Brožová mě informovala o tom, že nedávná zpráva Evropské komise hodnotí Českou republiku na druhém místě ze sedmadvaceti členů Evropské unie, pokud jde o délku rychlosti řízení, a na třetím místě, pokud jde o poměr 'nápadů' (věcí doručených k soudu - pozn. red.) vůči vyřízeným případům. Chtěl bych blahopřát k tomuto výsledku,“ uvedl prezident Miloš Zeman s tím, že ho tato informace překvapila.

Společně s Ivou Brožovou prezident jednal i o zvažovaných možnostech soudcovské samosprávy a odmítl diskutovanou možnost, že by v ní z poloviny mohli zasednout politici. „To pokládám za stejně nesmyslné, jako kdyby tvořili 50 procent členů České lékařské komory,“ konstatoval Zeman, podle kterého by naopak měli v samosprávě naleznout zastoupení advokáti a notáři. Zástupci justice s vládou o zřízení nejvyšší rady soudnictví jednají dlouhodobě, zatím nenašli shodu na složení a kompetencích rady.

Majetek by měl propadávat častěji, soudí prezident

Prezident zároveň kritizoval podle něj nedostatečně využívaný vedlejší trest, který umožňuje propadnutí majetku. „Nechápu, proč - když v našem trestním zákoníku je tento vedlejší trest již dávno obsažen - má pan Pitr zámek v Jesenici za 400 milionů,“ posteskl si prezident.

Média očekávala, že Zeman bude na Nejvyšším soudu jednat i o svých návrzích na další obsazení ústavních soudů – mezi jeho nominanty patří Miloslav Výborný, Kateřina Šimáčková a Ludvík David. Tématu se ale nakonec podle prezidentova vyjádření vůbec nevěnovali.

Ludvík David doteď působil jako soudce Nejvyššího soudu a Kateřina Šimáčková u Nejvyššího správního soudu. Oba jsou uznávaní odborníci. „Kandidaturu na Ústavní soud považuji za nesmírnou čest a považuji to za nejodpovědnější funkci, kterou může právník vůbec vykonávat,“ sdělila Šimáčková. Miloslav Výborný, bývalý ministr obrany ve vládě Václava Klause, už je ústavním soudcem a jeho mandát vyprší v červnu; do funkce by se tak vrátil po dvou měsících.

Miloš Zeman zahájil svůj program v Brně před obědem, na Nové radnici se setkal s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) a radními. Večer se setká s hejtmanem Michalem Haškem. V jihomoravské metropoli až do středy, kdy má v plánu zavítat na mezinárodní veletrh IDET, který se věnuje obranné a bezpečnostní technice a právě ve středu zahajuje svůj dvanáctý ročník na brněnském výstavišti. Samotný veletrh potrvá až do pátku a představí se na něm vystavovatelé ze třiceti zemí světa.

Vydáno pod