Sněmovní „trpaslíci“ přehodnocují. V TOP 09 se ozývá kritika Kalouska, účtují komunisté, ČSSD i lidovci

Ze stran, které nejméně uspěly ve volbách, zaznívá (sebe)kritika. Třeba první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který kandidoval jako jednička v Plzeňském kraji, nebude obhajovat stranickou funkci. V čele TOP 09 si přeje europoslance Jiřího Pospíšila. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pro ČT potvrdil, že dá svou funkci k dispozici. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a úřadující šéf strany Milan Chovanec budou o příčinách volebního neúspěchu debatovat v regionech. Kvůli volebnímu neúspěchu se rozhodlo skončit vedení Svobodných, dosavadní lídr Petr Mach zvažuje, že už v listopadu o křeslo předsedy usilovat nebude.

Sociální demokraté proberou neúspěch v krajích

Volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek a úřadující šéf strany Milan Chovanec navštíví všechny regiony a se straníky budou debatovat o příčinách volebního neúspěchu ČSSD. Poslanecký klub sociálních demokratů se podle Zaorálka poprvé sejde v pátek, favorita na funkci jeho předsedy zatím nechtěl konkretizovat.

Zaorálek po nástupu do funkce volebního lídra objel všechny kraje a diskutoval se straníky, po pádu ČSSD z 20,45 procenta hlasů z voleb 2013 na letošních 7,27 procenta to chce udělat znovu. „Domluvil jsem se s Milanem Chovancem, že bychom postupně navštívili všechny kraje, udělali tuhle bilanci a určité účtování s tím, jak se nám nedařilo v těchto volbách,“ uvedl.

Bývalý primátor Brna a nově zvolený poslanec za ČSSD Roman Onderka uvedl, že současné vedení strany by mělo dát k dispozici své funkce a sjezd by měl rozhodnout, zda je potvrdí, nebo zvolí jiné vedení. „Musí přijít sebereflexe, protože se pak může stát, že v příštích volbách se ani nemusíme dostat do sněmovny,“ řekl Onderka.

Podle Onderky je potřeba, aby ve vedení sociální demokracie byli lidé srozumitelní pro voliče. „Protože když někomu nerozumíte, tak ho nevolíte,“ zdůraznil. Zda se bude on sám ucházet o funkci ve vedení strany, to zatím neprozradil. Uvedl však, že nic nevylučuje, ani neslibuje.

Grémium navrhuje mimořádný sjezd sedmého dubna. Některé kraje ale volají po rychlejší volbě nového vedení.

Úřadující šéf strany Milan Chovanec v pondělí rozeslal členům dopis, ve kterém píše, že strana dlouho nepůsobí jednotně. „Chtěl bych Vás v této souvislosti důrazně požádat, abyste u sebe i svých kolegů významně omezili chuť prát vnitrostranické prádlo na veřejnost,“ uvedl v dopise Chovanec.

Události: ČSSD hledá příčiny volebního pádu (zdroj: ČT24)

Ženíšek: TOP 09 potřebuje restart

Europoslanec Jiří Pospíšil, který je v současnosti nestranickým europoslancem za TOP 09, podal v Praze 6 přihlášku do strany. Sám se nechal slyšet, že mluvit o případné kandidatuře do vedení strany považuje za předčasné. Už v neděli ale předseda TOP 09 v Jihomoravském kraji Jan Vitula uvedl, že Pospíšila navrhne na nového předsedu.

TOP 09 má na konci listopadu volební sněm. Její předseda Miroslav Kalousek zatím neuvedl, zda odstoupí. „Zda na něm budu nebo nebudu kandidovat, je mé rozhodnutí, které v úterý sdělím předsednictvu strany. Velký vliv na to bude mít i volební výsledek,“ řekl v sobotu České televizi.

TOP 09 získala celostátně 5,31 procenta hlasů, v domovském Plzeňském kraji prvního místopředsedy Marka Ženíška jen 4,82 procenta hlasů. Ženíšek se domnívá, že stejně jako on by ani dosavadní šéf Miroslav Kalousek neměl na sněmu obhajovat funkci. Jaké ale bude Kalouskovo rozhodnutí, neví.

Domnívá se ale, že restart strany s novým vedením by mohl TOP 09 pomoci opět získat důvěru lidí. „Podobných příběhů restartů politických stran je mnoho. Je ale důležité, aby nové vedení TOP 09 zahrnovalo co nejširší konsensus, který je možné ve straně najít,“ řekl Ženíšek. Přimlouval by se za to, aby si noví poslanci za TOP 09 zvolili za předsedu svého poslaneckého klubu Kalouska, který je schopný politik a rétor.

Svobodní jako jediní z neúspěšných stran překročili 1,5 procenta. Mach ale zvažuje, že v čele skončí

„Ať už se rozhodnu jakkoli, leží mi budoucnost Svobodných na srdci a chci být politicky aktivním členem strany i nadále,“ uvedl Mach v reakci na volební výsledek strany. Kromě něj rezignovali místopředsedové strany Josef Káles, Jiří Kubíček, Terézia Mlýnková Išková a Radim Smetka.

Svobodní se do sněmovny neprobojovali. Jako jediní z neparlamentních stran ale získali více než 1,5 procenta hlasů, a tím i nárok na státní příspěvek za získané hlasy.

Bělobrádek může skončit

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v hlavní zpravodajské relaci České televize potvrdil, že svou stranickou funkci dá po nepřesvědčivém volebním výsledku k dispozici. Poslanec Jiří Mihola už dříve avizoval, že Bělobrádek splní slib na páteční celostátní konferenci lidovců. To ale neznamená, že Bělobrádek odstoupí, dodal Mihola. 

Nově zvolený poslanec KDU-ČSL, bývalý hejtman a exsenátor Stanislav Juránek hodlá navrhnout mimořádný sjezd strany, na kterém by se  řešily výsledky voleb. Podle něj by mohl být na jaře příští rok. Juránek získal v Jihomoravském kraji 9225 preferenčních hlasů, což mu dává silný mandát.

Lidovci měli sjezd letos v květnu, bývá jednou za dva roky. Na sjezdu by se mohlo řešit i vedení. „Nejsem pro to, aby předseda odstupoval. Pokud si řekne o důvěru, dám mu ji, ale do mimořádného sjezdu. Věci se musí řešit ne ze dne na den, když vzplane vlna, ale musí se řešit po úvaze,“ řekl Juránek.

Zklamání z výsledku si komunisté vyříkají v pátek

Zklamání nad výsledkem komunistů vyjádřil lídr kandidátky KSČM ve Zlínském kraji Vladimír Koníček. Strana získala ve volbách 7,76 procenta hlasů. Zatímco Koníček obhájil post poslance, jeho dosavadní kolegyně ze Zlínského kraje Marie Pěnčíková neuspěla. On sám s ohledem na výsledek nevylučuje změny ve vedení strany.

„Budeme si to vyříkávat pravděpodobně v pátek na zasedání ústředního výboru. Myslím, že k nějakým změnám dojde. Kdo přesně je ale za volební výsledek zodpovědný, nedokáži říci, vedení strany je kolektivní,“ řekl Koníček.