Zeman pověří Babiše vyjednáváním o nové vládě. Faltýnek v ní nebude

Brífink po jednání Andreje Babiše s prezidentem Zemanem v Lánech (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman příští týden pověří předsedu ANO Andreje Babiše vyjednáváním o nové vládě. Babiš to oznámil po schůzce s prezidentem, která proběhla na zámku v Lánech. Doporučení, s kým jednat, od Zemana nedostal. Doufá, že se mu podaří některou ze stran ke spolupráci přesvědčit. V této souvislosti Babiš poznamenal, že s ODS by ANO mělo 103 poslanců.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

„Prezident mě informoval, že splní svůj slib a příští týden mě pověří vyjednáváním o nové vládě až do doby, než budou zvoleny nové orgány, to znamená vedení sněmovny,“ řekl Babiš po schůzce se Zemanem. 

Ve chvíli, kdy bude mít sněmovna vedení, očekává Babiš, že ho Zeman pověří sestavením vlády. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v ní ale nebude. Podle Babiše byl navržen na předsedu poslaneckého klubu.

Zeman pověří Babiše vyjednáváním o vládě (zdroj: ČT24)

Noví poslanci by se měli poprvé sejít až 20. listopadu. Zeman minulý týden řekl, že jde o nejzazší možný termín, který ústava umožňuje. Odůvodnil to tím, že se některé strany chystají obstruovat volbu předsedy sněmovny. Měsíc má poskytnout čas na nalezení shody. 

Žádné doporučení, s kým jednat, ale od Zemana nedostal. Babiš k tomu poznamenal, že největším problémem české politiky jsou právě koalice: „Bohužel nemáme většinový systém jako ve Spojených státech, což by bylo určitě výhodnější, je tam jasná odpovědnost.“ 

103 poslanců s ODS

K případné koalici uvedl, že s ODS by mělo ANO 103 poslanců: „Ze zkušeností ve vládě vím, že čím míň partnerů, tím je to lepší. Důležité ale je, aby vláda byla jeden tým a realizovala program.“ Ministři podle Babiše nutně nemusí být z ANO, umí si představit i kabinet složený z odborníků.

Jednobarevná vláda není reálná. Máme 78 poslanců. Chceme vyjednávat o koaliční vládě.
Andrej Babiš
premiér ČR

ODS ale koalici s ANO odmítá. „O vládě s Andrejem Babišem a hnutím ANO vyjednávat nebudeme,“ řekl v neděli místopředseda ODS Martin Kupka. „Představa, že by ODS, která znovu dobývá důvěru občanů, ji promarnila tím, že by vystavila Babišovi bianco šek? Tím bychom sami sebe pohřbili,“ podotkla rovněž Miroslava Němcová, která odmítla i skrytou spolupráci.

O vládní spolupráci naopak projevilo zájem hnutí SPD Tomia Okamury. Babiš ale zopakoval, že ANO ve vládě s SPD být nechce. Odmítá i komunisty, kteří ale rovněž ve vládě být nechtějí. Předčasné volby si ale Babiš nepřeje. „Potřebujeme rychle novou vládu, potřebujeme schválit rozpočet. Uděláme maximum pro to, abychom přesvědčili strany nebo stranu, aby s námi do vlády šly,“ dodal.     

Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že Babiše jmenuje premiérem. Nic na tom nemění ani podezření z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo. Zeman řekl, že záležitost považuje za policejní provokaci. Policie nyní potvrdila, že v kauze obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Všichni obvinění si podali stížnost. 

Babiš v neděli zahájil schůzky se stranami, které se dostaly do sněmovny. Jednal už s komunisty, starosty a ČSSD. V pondělí se setkal s SPD a lidovci. Probírat chce hlavně budoucí uspořádání sněmovny.