Sněmovna zažije největší rošádu za 20 let. Z dosavadních poslanců nezbyla ani polovina

Více než polovinu křesel ve sněmovně obsadí poslanci, kteří v dosavadním složení v dolní parlamentní komoře nezasedali. Celkem jich je 122 – nejvíce od roku 1996. Jsou mezi nimi takřka úplní političtí nováčci, ale i ostřílení matadoři včetně několika stávajících ministrů. Na druhé straně ale do lavic sněmovního sálu zasednou také lidé, kteří k němu patří takřka jako inventář. Minulé století zažilo ve funkcích, které jim i po volbách stále patří, osm stávajících poslanců.

Zcela nových poslanců usedne letos ve sněmovně 122. Je to nejvyšší počet od roku 1996 a o čtyři více než po minulých volbách. K úplným nováčkům lze přičíst i dvojici poslanců ODS Jana Bauera a Jaroslava Martinů, kteří ve sněmovně působili již před rokem 2013 a nyní se do ní vracejí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vůbec nejnižší počet nových poslanců přibyl do sněmovny v roce 2006 (tehdy jen 88) a v předchozích dvou volbách v letech 1998 a 2002 (po 89). Letos se jen těsně nepodařilo dosáhnout dosud rekordního počtu z prvních voleb po vzniku České republiky. V roce 1996 bylo ve sněmovně 127 nováčků. Nahradili tehdy poslance, kteří uspěli ještě v posledních volbách do České národní rady v roce 1992, která se po rozpadu Československa transformovala v Poslaneckou sněmovnu.

Piráti bez zkušeností, ale i ministři

Zcela bez zkušeností z Poslanecké sněmovny usedne do tamních lavic kompletní sestava Pirátů. Několik z nich má již zkušenosti z praktické politiky, do sněmovny se například dostali tři ze čtyř pražských pirátských zastupitelů, ale do celostátní politiky se zatím nedostal nikdo z nich ani v barvách jiné strany.

Výrazný volební úspěch také dramaticky rozšířil počet poslanců zvolených za ANO. Kromě úplných nováčků, jako je bývalý hokejista Milan Hnilička nebo starosta Jeseníku Adam Kalous, jsou mezi nimi i tři ministři Sobotkovy vlády – Robert Pelikán, Karla Šlechtová a Dan Ťok.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do sněmovny nově přijde ještě jedna poslankyně, která má za sebou vládní zkušenost – bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, která uspěla v barvách ČSSD. Poměrně nízký počet poslanců dříve největší sněmovní strany je ovšem vyplněn i dalšími nováčky. Je jich celkem sedm (včetně Valachové), ovšem ani ostatní nejsou žádné neznámé tváře.

Vedle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka se do sněmovny dostal i brněnský exprimátor Roman Onderka či bývalá senátorka Alena Gajdůšková, která před třemi lety z horní komory vypadla po neúspěšném volebním souboji s Františkem Čubou (SPO).

Dvanáct sněmovních nováčků potom bude reprezentovat ODS. Ve volbách dosáhl největšího úspěchu syn zakladatele strany Václav Klaus mladší, spolu s ním přichází například bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček nebo další bývalá senátorka Veronika Vrecionová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trojice sněmovních nováčků potom bude reprezentovat KDU-ČSL. Dva z nich jsou regionální politici, které do sněmovny vynesly preferenční hlasy – starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který se stal poslancem na úkor dosavadního ministra Daniela Hermana, a bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Marek Výborný je třetí novou tváří KDU-ČSL ve sněmovně.

Tři nové tváře by měly reprezentovat i voliče STAN. V případě Martina Půty, Víta Rakušana a Jany Krutákové však není zcela jasné, zda opravdu ve sněmovně usednou, nebo jak dlouho v ní zůstanou. Martin Půta, který je zároveň libereckým hejtmanem, již dal najevo, že bude raději pokračovat v krajské funkci.

Jen jednoho nového poslance má KSČM. Strana utrpěla volební propad a mezi těmi, kteří uspěli, převažují ostřílení politici. Posílí je pouze bývalý havířovský primátor Daniel Pawlas.

Množství zcela nových tváří se naopak objeví mezi poslanci SPD. Ta kandidovala ve sněmovních volbách poprvé, ale část jejích poslanců zasedala již v minulé sněmovně, kam se dostali ještě v barvách hnutí Úsvit. Přesto devatenáct z jejích 22 poslanců zatím zkušenosti z vrcholné politiky nemá.

Poslanci, nebo inventář? Nejdéle pobývá ve sněmovně Benda

SPD má ovšem i jednoho politika, který ve sněmovně zasedá již déle než desetiletí. Místopředseda hnutí Radim Fiala, jenž v minulosti vystřídal barvy ODS a Úsvitu, je poslancem již od roku 2006. Ani tak ale nepatří k nejostřílenějším poslancům, kterým se podařilo obhájit mandát.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdaleka největší zkušenosti z Poslanecké sněmovny má Marek Benda (ODS). Poprvé byl zvolen v roce 1992, nyní tak zahajuje své osmé volební období. Jen o čtyři roky méně pak zanechává své otisky v poslaneckých lavicích pětice levicových politiků – komunisté Vojtěch Filip, Miroslav Grebeníček a Pavel Kováčik a sociální demokraté Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek.

Osmici politiků, kteří zažili ve sněmovně ještě 20. století a stále se v ní drží, uzavírají Miroslava Němcová (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09), kteří ve volbách poprvé uspěli v roce 1998.