Zeman jmenuje Babiše premiérem, jednat s ním bude v pondělí

Prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Změnil by názor jen, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl. V povolebních vyjednáváních chce Zeman pomoci vzniku stabilní vlády. S Babišem se k první povolební schůzce sejde v pondělí v Lánech, řekl v nedělním rozhovoru na serveru Blesk.cz.

„Já dodržuji svoje sliby a můj slib zněl, jmenuji premiérem vítěze voleb,“ řekl Zeman. Jeho názor na jmenování Babiše předsedou vlády nemůže změnit ani trestní stíhání předsedy ANO kvůli podezření z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo. Zeman řekl, že záležitost považuje za policejní provokaci, a kdyby se sám podílel na hlasování o vydání Babiše ke stíhání, kterým se bude Sněmovna po volbách znovu zabývat, vydání předsedy ANO by odmítl.

Zeman také uvedl, že by považoval za logické, aby se do vlády zapojili Piráti. Podle něj by to byl přínos, protože tato strana má odbornost v oblasti digitalizace. Piráti sice před volbami uváděli, že chtějí zůstat v opozici, podle Zemana ale z opozice nelze prosadit téměř nic. Prezident také řekl, že by osobní antipatie vůči Babišovi neměly stát v cestě snaze o zdokonalení Česka.

„Chci vědět, jak se pan prezident dívá na to, jak dopadly volby,“ doplnil k připravovanému setkání jeho druhý aktér, Andrej Babiš. „Že tam (v možné koalici) pan prezident chce Piráty, je novinka. Uvidíme.“

Zeman by uvítal obnovu dosavadní koalice

Prezident by rovněž uvítal, kdyby ČSSD i přes volební propad nadále působila ve vládě. „Samozřejmě záleží to především na vítězi voleb a v druhé řadě na sociální demokracii samotné, jestli bude hrát uraženou, nebo jestli půjde do pragmatického řešení,“ řekl Zeman. Zmínil v této souvislosti možné pokračování současné vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, která by v nové Sněmovně měla 103 poslanců.

Zeman také uvedl, že by neměl problém jmenovat vládu, jejíž součástí by bylo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Odmítl přitom označování SPD za extremistické uskupení. „Charakteristickým programovým rysem této strany je přímá demokracie, a od kdy je přímá demokracie extremismus?“ zeptal se Zeman. K radikálnímu postoji SPD vůči islámu se nevyjádřil, řekl pouze, že odmítá islamistické radikály a teroristy.

Zeman v rozhovoru rovněž odmítl označování Babiše za populistu. Podle něj je předseda ANO politický pragmatik a Zeman s ním v mnoha oblastech souhlasí. kritizoval však Babiše kvůli zahraniční politice, šéf ANO se v ní podle prezidenta nevyzná. Zemanovi vadí Babišův odpor k euru, podle něj by Česko mělo společnou evropskou měnu zavést, kdyby z eurozóny vypadlo Řecko. Prezident také řekl, že předseda ANO nerozumí pronikání na východní trhy, například v Rusku a v Číně.