Modrý suverén převálcoval politickou konkurenci. Do sněmovny míří devět stran

Polistopadový politický systém, jak jsme ho znali, prý skončil. Těmito slovy zhodnotil proběhlé volby do sněmovny na ČT24 komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. Jeho výrok ilustruje, jak víkendové výsledky hlasování převrátily na hlavu veškerá předvolební očekávání. Sněmovna představuje těžiště parlamentní demokracie Česka a v té nadcházející převládne modrá barva vítězného hnutí ANO.

Za jasného favorita si voliči ve všech krajích vybrali hnutí ANO Andreje Babiše. Ze dvou stovek křesel v poslaneckých lavicích jich obsadí 78. Na suverénnost vítězství Babišova hnutí ukazuje také velký odstup – více než 18 procent procent hlasů – mezi ANO a druhými občanskými demokraty. Jde o nejvyšší rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami v historii sněmovny.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

ODS se ziskem 11,32 procenta hlasů znovu postavila na politické nohy a polepšila si o 9 poslaneckých mandátů. „Je to jednoznačný posun oproti předchozím sněmovním volbám – s tím, že je politické spektrum teď mnohem rozdrobenější,“ glosoval volební výsledek ODS již v průběhu sčítání současný místopředseda Martin Kupka.

Devítibarevná sněmovna

Svými slovy poukázal Kupka nejen na úspěch ODS, ale také na další novinku v historii českého zákonodárného sboru. Do poslaneckých lavic totiž míří hned devítka politických subjektů, což je dosud nejvíc, kolik se kdy v dolní komoře sešlo.

K její pestrobarevnosti přispěje i černá vlajka nováčků v sídle sněmovny na pražské Malé Straně. Po výrazném volebním úspěchu skončili Piráti pod taktovkou Ivana Bartoše s necelými jedenácti procenty hlasů na pomyslné bronzové příčce. Osm let po svém založení se Česká pirátská strana dočkala úspěchu, který se nikdy nepodařil původní pirátské straně ve Švédsku.

Těsně za Piráty skončila v klání o poslanecká křesla SPD Tomia Okamury, který výsledek – 10,64 procent hlasů – považuje rovněž za úspěch. A už v sobotu se nechal slyšet, že by rád se svou stranou prosadil svůj program na vládní úrovni. „Pouze zde ho dokážeme prosadit v plné míře,“ řekl na tiskové konferenci Okamura.

Hluboké pády

O vysloveném zklamání mluví po sobotě vítěz minulých voleb – sociální demokraté. Ti v nové sněmovně přijdou o 35 mandátů. „Sociální demokracie utrpěla volební políček,“ komentoval výsledky místopředseda pověřený vedením strany Milan Chovanec. Označil za chybu, že strana po čtyřech letech ve vládě nedokázala prodat, co prosadila.

Zisk 7,76 procenta znamená pro komunisty nejnižší volební výsledek po listopadu 1989. „Je zřejmé, že KSČM v těchto volbách neuspěla tak, jak jsme si přáli. Nálady ve společnosti vytěžily jiné subjekty,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal, že v pondělí zasednou krajské a okresní výbory, které mohou navrhovat případné personální změny.

Svůj nejhorší výsledek ve sněmovních volbách zaznamenala také TOP 09, která přišla o 19 parlamentních pozic a dlouho při sčítání figurovala pod pětiprocentní hranicí. S 5,31 procenta nakonec získala 7 mandátů. Do sněmovny vyšle dosud nejmladšího poslance Dominika Feriho. Ten v Praze kandidoval z posledního místa a díky preferenčním hlasům se dostal na druhé místo za Karla Schwarzenberga.

Sněmovnu dobře znají, přesto jsou v ní Starostové a nezávislí nováčkem

Mírně si pohoršili také lidovci, pro které zisk 5,8 procenta hlasů znamená ztrátu 4 míst v dolní parlamentní komoře. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s výsledkem spokojený nebyl. Podle něj je jeho strana připravena s vítězným ANO jednat o spolupráci, nehodlá se ale podílet na vládě, kde jsou obvinění nebo trestně stíhaní lidé. 

Starostové a nezávislí už ve sněmovně zasedali díky spolupráci s TOP 09. Po oddělení vstoupili před volbami do koalice s KDU-ČSL, uskupení se ale především kvůli lidovcům rozpadlo a hnutí STAN se rozhodovalo, zda budou kandidovat samostatně. Risk se jim nakonec vyplatil a ve sněmovně získali 6 mandátů.