TOP 09 poztrácela statisíce voličů, do sněmovny ale nakonec proklouzla

Největší nervy zřejmě během sobotního sčítání hlasů panovaly ve štábu TOP 09. Strana, která poslední dvě volební období zasedala ve sněmovně, se celé odpoledne pohybovala pod pětiprocentní hranicí. Nakonec ji zachránilo sčítání v hlavním městě, kde TOP 09 získala přes 12,5 % hlasů. Právě v Praze kandidoval i čestný předseda Karel Schwarzenberg.

TOP 09 je stranou, která nejsilněji zazářila hned po svém vzniku. Předcházel mu rozkol uvnitř KDU-ČSL. Miroslav Kalousek, který byl v letech 2003 až 2006 lidoveckým předsedou, se kvůli rozdílům v názorech na směřování strany nechtěl v roce 2009 dál angažovat mezi lidovci a výsledkem byl jeho odchod od lidovců a založení TOP 09.

Programová východiska strany se měla nacházet v tradici, odpovědnosti a prosperitě. Hned poté, co Kalousek stranu v červnu 2009 představil, oznámil, že lídrem bude Karel Schwarzenberg, který předtím dělal za Stranu zelených ministra zahraničí ve vládě Mirka Topolánka. Schwarzenberg v prvních dnech existence nového politického subjektu přiblížil, že TOP 09 se hodlá stát politickou alternativou pro nespokojené občany a chce se pokusit o nápravu „veřejných věcí“.

Aby TOP 09 nebyla jen „pragocentrickou stranou“, počítalo se od začátku se spoluprací se STAN. Kalousek je označil za strategické partnery. Straně měli pomoci v regionech svým know-how.

TOP 09 vznikla s tím, že se zúčastní předčasných sněmovních voleb na podzim 2009. Protože k nim nedošlo, měla partaj čas lákat voliče až do května 2010. Ačkoliv šlo o její první velké volby, dosáhla třetího nejlepšího výsledku, který znamenal 41 mandátů. Nejvíc hlasů tehdy sice dostali sociální demokraté, ale levice skončila v opozici a TOP 09 se hned dostala k vládě v koalici s druhou ODS a Věcmi veřejnými, kterým dala hlas desetina voličů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vládní angažmá TOP 09 skončilo předčasně pádem Nečasovy vlády

Dvě nejvýraznější tváře TOP 09, Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, získaly ve vládě post ministra zahraničí, resp. ministra financí, celkem strana obsadila pět vládních křesel. 

Během vládního angažmá odstoupil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Jeho náměstek Vladimír Šiška totiž skončil ve vazbě kvůli kauze nákupu informačních systému pro ministerstvo.  Exministryni obrany Vlastu Parkanovou zvolenou za TOP 09 zase dohnala dřívější aféra kolem nákupu letounů CASA pro českou armádu. Sněmovna ji vydala k tresnímu stíhání v roce 2012. 

Nečasova vláda nakonec skončila předčasně v létě 2013 zásahem detektivů z ÚOOZ na Úřadu vlády, TOP 09 se nicméně povedlo obhájit pozici ve sněmovně i v dalších volbách. Výsledek už ale nebyl takový, 12 % hlasů znamenalo 26 poslanců a strana skončila na další čtyři roky v opozici.

Strana se nakonec dostala do sněmovny i bez hnutí STAN

Navíc se v posledních letech rozešla s hnutím STAN, které mělo do nadcházejících voleb původně kandidovat v koalici s lidovci, nakonec šlo do voleb samostatně. Ve funkci stranického předsedy pak Karla Schwarzenberga v roce 2015 vystřídal Miroslav Kalousek.

Schwarzenberg nicméně ještě vedl pražskou kandidátku do těchto sněmovních voleb a v počtu preferenčních hlasů nakonec v rámci celého Česka skončil na třetím místě. Celkem získala TOP 09 zhruba 5,3 % hlasů, což vyneslo sedm křesel ve sněmovně. Oproti minulým volbám ovšem strana ztratila přes polovinu hlasů a 19 poslaneckých mandátů.