Na klenoty se přišlo podívat přes 30 tisíc lidí

Praha – Ve Vladislavském sále Pražského hradu skončila výstava korunovačních klenotů. Celkem se na ně přišlo podívat víc než 30 tisíc lidí. Klenoty se vystavují jen při výjimečných příležitostech, tentokrát tomu tak bylo v souvislosti se zvolením Miloše Zemana prezidentem. V pondělí budou klenoty opět uloženy v katedrále svatého Víta.

Na korunovační klenoty se přišlo podívat přesně 31 237 lidí, což je zhruba stejně jako před pěti lety. Nejvíce lidí dorazilo minulou sobotu, asi 3 700. I dnes ale byla účast vysoká, klenoty vidělo více než 3 300 lidí.

V noci ještě klenoty prohlédnou restaurátoři, chystá se také jejich pečlivé zdokumentování nejmodernější technikou.

Výstava byla otevřena od 10. května. Na rozdíl od prvních dnů, kdy se lidé ve frontě schovávali pod deštníky, dnes počasí přálo. „Je tady příjemně, kvetou růže, výhled na Prahu je úchvatný, azurové nebe. Ve stánku prodávají čaj a kafe a ceny jsou normální, což mě dost překvapilo,“ uvedl jeden z návštěvníků.

Na rozdíl od předchozích let, kdy lidé čekali čtyři až pět hodin, letos byla čekací doba v průměru kratší, asi hodinu až tři.

Souprava cenností zahrnuje kromě koruny, žezla a jablka také korunovační plášť s doplňky, korunovační kříž a svatováclavský meč. Vzácné symboly české státnosti jsou uchovávány v katedrále svatého Víta a jsou běžně nepřístupné.