Sčítání vede ANO před SPD. Piráti se blíží k deseti procentům

Ve 14:00 se v Česku uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů. Vítězem sněmovních voleb bude podle dosavadních čísel hnutí ANO. Místa ve sněmovně mají zřejmě jistá také Okamurovo hnutí SPD, ODS, Piráti, KSČM a ČSSD. Starostové a TOP 09 se stále pohybují kolem pěti procent potřebných pro vstup do sněmovny. Konečné volební výsledky by měly být známé do večera.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Průběžné výsledky mohou čtenáři ČT24.cz sledovat on-line ve volební aplikaci. Po sečtení poloviny okrsků vedlo ANO následované SPD, ODS, Piráty, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL a Starosty. TOP 09 by ze sněmovny nyní vypadla.

„Výsledky odráží sčítání hlasů v malých obcích, sčítání ve velkých městech výsledky dost promění. Již nyní ale můžeme odhadovat, že hnutí ANO má nad ostatními výrazný náskok. Není to zatím také příliš pozitivní výhled pro KDU-ČSL, která má voliče právě v menších obcích. Dá se předpokládat významné oslabení ČSSD,“ poznamenal politolog a spolupracovník České televize Kamil Švec. 

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) krátce po uzavření volebních místností řekla, že ANO preferuje co nejméně stran ve vládě. Připouští povolební spolupráci s ČSSD, ve vládě by ale ministryně nechtěla lidovce. Byla by spokojená, kdyby ANO získalo podporu mezi 20 a 25 procenty.

Preferenční hlasy - průběžné pořadí
Zdroj: ČSÚ

Ohradila se také proti úvahám, že je kandidátkou ANO na premiérku. „Mé jméno zní pouze v médiích. Nikdo se mnou o tom nemluvil. Je to naprosto předčasné. V tuto chvíli je pan Babiš předsedou ANO a je jediným kandidátem na premiéra,“ řekla České televizi. 

Lidovecký ministr Marian Jurečka má za předčasné na slova Šlechtové reagovat. Bere je jako její osobní názor. Pražský lídr KDU-ČSL a ministr kultury Daniel Herman by považoval za úspěch, kdyby lidovci získali ve volbách přes sedm procent hlasů. Věří, že se toho podaří dosáhnout. V minulých volbách získala strana 6,7 procenta hlasů. 

Chovanec: ČSSD počítá s rolí v opozici

Dosavadní pořadí stran podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) ukazuje, že lidé volili spíš protestní strany. „ANO celou dobu ve vládě velmi šikovně prováděla de facto opoziční politiku, a to se jí vyplatilo. Výsledky musíme respektovat a je na vedení sociální demokracie, jak se k tomu postaví,“ řekl ČT.  

O případné účasti ČSSD ve vládě nechtěl nyní spekulovat: „O tom, kdo bude ve vládě, bude rozhodovat asi někdo jiný než ČSSD.“ Ministr vnitra Milan Chovanec dodal, ČSSD zatím nepovede vyjednávání o vládě, s osmi procenty by to bylo podle Chovance úsměvné. Počítá s rolí v opozici a mimořádným sjezdem strany.

KSČM nevyloučila podporu vlády ANO

Pavel Kováčik nepovažuje dosavadní výsledek KSČM za dobrý, překonání ČSSD označil za Pyrrhovo vítězství. Komunisté přímou účast ve vládě vyloučili, nevyvrátili ale možnost podpory menšinové vlády ANO. „Všechno je otevřené,“ řekl Kováčik České televizi.

Občanští demokraté podle místopředsedy strany Martina Kupky vylučují spolupráci s hnutím ANO a komunisty. Názory předsedy SPD Tomia Okamury považuje Kupka za natolik odlišné, že by spolupráce s ním byla „extrémně komplikovaná“. 

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Pokud ANO, KSČM a SPD posbírají ve volbách víc než polovinu hlasů, bude to podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska porážka, ať už se dostane TOP 09 do sněmovny, nebo ne. Strana má na konci listopadu volební sněm. „Zda na něm budu, nebo nebudu kandidovat, je mé rozhodnutí, které v úterý sdělím předsednictvu strany. Velký vliv na to bude mít i volební výsledek,“ řekl České televizi.  

Piráti vyloučili spolupráci s ANO

Šéf Pirátů Ivan Bartoš zopakoval, že jeho strana vyloučila spolupráci s ANO i jeho tichou podporu kvůli stíhaným Andreji Babišovi a Jaroslavu Faltýnkovi. Důvěryhodní jsou podle něj Starostové. 

Volební lídr Starostů a nezávislých Jan Farský považuje průběžné výsledky voleb za trochu děsivé. Nebude podle něj záviset ani tak na výsledcích jednotlivých stran, ale na tom, jestli demokratické strany budou mít dohromady ve sněmovně většinu.

SPD nepustila do štábu tři novináře

Policie už řešila i první spory. Do volebního štábu ji povolali lidé z SPD Tomia Okamury. Konflikt vznikl kvůli novináři Adamu Kotrbatému z Info.cz, kterému byla původně udělena akreditace, ale později o ni přišel. Podle názoru SPD Info.cz o straně informovalo dehonestujícím způsobem. 

Místopředseda SPD Radim Fiala ve volebním štábu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Má sem přístup pouze akreditovaný novinář. Tím, že to porušil, se dopustil přestupku proti veřejnému pořádku,“ řekl tajemník SPD Jaroslav Staník. K důvodům, proč novinář o akreditaci přišel, vydá SPD v příštích dnech tiskovou zprávu. Do štábu nebyli vpuštěni ani novináři ze Seznam Zpráv nebo z Reportérů ČT. 

Dosavadní výsledky voleb podle místopředsedy SPD Radima Fialy naznačují, že by hnutí mohlo plnit program. Pokud by podle něj výsledek zůstal, tak by se splnil cíl hnutí a SPD by měla vlastní poslanecký klub.

Lidé mohli v letošních volbách do Poslanecké sněmovny vybírat z rekordních 31 stran a hnutí. O dvě stovky poslaneckých křesel usilovalo zhruba 7500 kandidátů. Podle průzkumu Median pro Českou televizi si přeje pokračování stávající koalice jen 12 procent lidí. 

Před čtyřmi lety vyhrála předčasné volby ČSSD se ziskem 20,45 procenta hlasů. ANO skončilo druhé se ziskem 18,65 procenta. Třetí místo obsadila KSČM s 14,91 procenta hlasů. Čtvrté místo patřilo TOP 09, kterou volilo 11,99 procenta lidí. ODS na pátém místě dalo hlas 7,72 procenta voličů. Úsvit získal 6,88 procenta hlasů a do sněmovny se vrátila KDU-ČSL díky 6,78 procenta hlasů. Volební účast v roce 2013 dosáhla 59,48 procenta, byla druhá nejnižší od roku 1989.