Češi volili v zahraničí. K dispozici měli více než sto hlasovacích míst

Čeští občané mohou volit také v zahraničí (zdroj: ČT24)

Češi mohli do Poslanecké sněmovny volit i v cizině. Pro krajany bylo za tímto účelem připraveno napříč kontinenty 108 hlasovacích míst – ve Spojených státech, Brazílii, Číně, Austrálii, Izraeli, Kazachstánu, Kuvajtu, Velké Británii, na Slovensku a v mnoha dalších zemích. Do seznamů na ambasádách se zapsalo přes devět tisíc lidí, to je zhruba o tisíc méně než před čtyřmi lety při tehdejších předčasných parlamentních volbách.

Na americkém kontinentu se začalo volit už ve čtvrtek, zbytek světa se přidal v pátek. Největší zájem o sněmovní volby zaznamenal český zastupitelský úřad v Londýně, kde mají na seznamu přes 800 lidí. V Bruselu více než 700. Třetí nejvyšší počet ohlásila ambasáda v Paříži, kde se zapsalo přes 400 českých občanů.

Češi pracující v Kataru vyrazili odvolit do Kuvajtu. „Na zvláštním voličském seznamu máme 30 jmen včetně zaměstnanců ambasády a jejich rodinných příslušníků. Máme tady i jeden voličský průkaz,“ uvedl Martin Dvořák, velvyslanec ČR v Kuvajtu a Kataru.

Poprvé se u volební urny v zahraničí – a to konkrétně v Londýně – ocitla Hana Lukášová. „Zařídit si, abych odtud mohla volit, nebylo vůbec složité. O voličský průkaz jsem si zažádala, ještě než jsem odjela z České republiky a vyzvednu si ho teď přímo na ambasádě předtím, než půjdu do volební místnosti,“ vysvětlila studentka politologie.

Mimo svůj domov, a hned poprvé v životě, volili studenti pražského Lauderova gymnázia, kteří jsou právě na zájezdu v Izraeli. Spojili příjemné s užitečným a předem si vyřídili možnost vůbec poprvé zakusit, jaké to je projevit svou politickou vůli.

Stejně jako na ostatních ambasádách vybírali z kandidátek Středočeského kraje. O tom již před volbami rozhodl los.