Kde všude se volí poslanci? V sauně, hospici či požární zbrojnici

Události: Netradiční volební místnosti v Česku (zdroj: ČT24)

Voliči mají v Česku k dispozici přibližně 15 tisíc volebních místností. Nejde ale zdaleka jen o tradiční prostory uvnitř škol. Lidé mohou v pátek a v sobotu hlasovat třeba přímo v budově Poslanecké sněmovny, sauně, hospici či požární zbrojnici.

Volby do Poslanecké sněmovny začaly úderem druhé odpolední napříč celým Českem. Někteří si ke svému hlasování vybrali netradičním místa. „Já jsem se hodně těšila, takže jsem se rozhodla, že půjdu někam na zvláštní místo, protože jsem šla na voličský průkaz,“ říká prvovolička Alžběta Vítková, která má trvalé bydliště na Vysočině.

Za některými voliči se musela vydat volební komise až k jejich dveřím. „Volit chodím pravidelně od sametové revoluce,“ říká 87letý Dobroslav Štolba, který žije sice v hospici, přesto si volby nechtěl nechat ujít. „Přihlásilo se nám devět klientů. Klienti mají zájem, chtějí volit,“ potvrzuje ředitelka Hospicu sv. Zdislavy v Liberci Taťána Janoušková.

Volilo se i ve věznicích. „K volbám jdu poprvé, co jsem ve výkonu trestu. Jinak na svobodě chodím pokaždé,“ říká Jakub Šafranko odsouzený k výkonu 18měsíčního trestu odnětí svobody v Novém Sedle za výrobu a distribuci drog.

Volby ve věznici v Novém Sedle
Zdroj: ČT24

Naprostá většina volebních místností sídlí ve školách nebo úřadech. Leckde ale ani jedno nemají a volí se tak v méně důstojných prostorech. Na několika místech využívají třeba stavební buňky - v Olešnici už tradičně.

V Chrástu na Mladoboleslavsku je ale buňka letos poprvé, u minulých voleb měli volební místnost ještě provizornější. „Dříve se tedy volilo v obytném karavanu, ale protože to pro starší lidi bylo to moc vysoko, tak se tady zřídila právě tato buňka,“ říká členka volební komise Iva Kolmanová.

V sauně se dva dny neodhazují svršky, ale jen volební lístky

V pražských Cholupicích se od nepaměti volí v klubovně hasičské zbrojnice. Kdo přijde, zároveň vidí, co všechno místní dobrovolní hasiči dokázali vyhrát. Podle vedoucího mladých hasičů SDH Cholupice Vítězslava Svobody je to nejlepší příležitostí k tomu, aby se ve zbrojnici pořádně uklidilo.

Uklízet museli také v sauně v Dlouhé vsi u Rychnova. Ještě ve čtvrtek večer v budoucí volební místnosti odpočívali milovníci saunování. „Je to jedna z největších místností ve vesnici, tak se ty volby musejí konat tady,“ říká provozovatel sauny Dlouhá Ves Roman Vlasák. V pátek ani v sobotu se tak v místní sauně neodkládají svršky, ale pouze lístky do volební urny.