Voliči programy nečtou, stačí jim leták. Koalice proti Babišovi nevznikne, míní Nováček

Petr Nováček: Tentokrát jde už ale opravdu o hodně (zdroj: ČT24)

Vždy se blížila nějaká křižovatka, o které se dalo tušit, že jí bude muset země projít. A spadly do toho volby. „Vždy se říkalo, že když vyhraje ta a ta strana, tak to bude konec. Ovšem když vyhraje tahle, tak to bude bezvadné,“ uvedl v Interview ČT24 respektovaný komentátor Petr Nováček z Českého rozhlasu. Připustil, že za posledních pětadvacet let si už mnohokrát myslel, že právě ty aktuální volby jsou přelomové a zásadní. Jenže podle Petra Nováčka jde tentokrát opravdu o hodně.

„O co se tedy jedná? O demokracii? O to, jakou roli bude hrát Česká republika v Evropě?“ zeptala se moderátorka Interview ČT24 Světlana Witowská.

Novinář, který vystudoval historii, moderní dějiny a specializoval se na totalizaci Německa a splývání strany se státem před 2. světovou válkou, upozornil, že to není v žádném případě možné srovnávat se současnou situací. Ovšem varuje před náznaky toho, že by někdo rád vládl lépe než systémem zastupitelské parlamentní demokracie.

„Když slyším, že parlament je vlastně strašná ztráta času, protože tam každý mluví pořád dokola, že by se s tím mělo něco dělat, tak mě samozřejmě napadne, že odtud by mohla vést cesta například k takzvanému zmocňovacímu zákonu,“ vysvětlil Nováček.

Tradiční strany jsou slabé

Zmocňovací zákon podle něj už v minulosti některé vlády použily, když požádaly parlament, aby jim v zájmu snadného řešení problémů dal možnost na nějakou dobu vládnout vládními nařízeními. „A pak to pokračovalo autoritativním režimem. Ten se už bez životadárné demokracie obešel. Zůstalo z ní torzo,“ uvedl komentátor. „Netvrdím, že se u nás něco takového stane. Ale když slyším přirovnávání státu k firmě, je jasné, že je ohrožena demokratická diskuse. Protože ve firmě se jednoznačně rozhoduje příkazy.“

Petr Nováček připustil, že by bylo prospěšné, aby parlament jednal efektivněji, a uvedl případ německého Bundestagu. Tam není možné, aby při projednávání nějakého zákona vystupovali všichni poslanci, tedy i ti, kteří se daným tématem vůbec nezabývají.

Podle Nováčka je konkurence tradičních stran vůči politickým hnutím, jakým je ANO Andreje Babiše, slabá. Připomněl, že jsou tady strany, které vznikly před sto čtyřiceti lety, ale dnes mají vyhlídku na to, že budou zastupovat třetinu voličů oproti počtu těch, které zastupovaly ještě před deseti lety.

„Není jasné, zda jsou tyto strany uvnitř tak silné, že je taková lekce posílí,“ míní Nováček. „Ovšem ti, kdo si myslí, že tady vznikne antibabišovská koalice, budou podle mne zklamáni, protože to nebude vůbec technicky možné.“

Doba shromáždění je pryč

Komentátor na jednu stranu zdůraznil, že strany potřebují výrazné programy a současně silné osobnosti, které by o nich dokázaly přesvědčit voliče. Současně však připustil, že velkou část voličů programy nezajímají. „Současní konzumenti programy stran nečtou. Těm stačí jeden list papíru. Takže jsme na tom jako za první republiky, kdy nebyla moderní média a program se musel vejít na jeden leták.“

Petr Nováček uvedl, že strany sice programy mají, ale vlastní agitace je velmi zhuštěná. „Veřejnost to od politiků nechce. A kdyby to někde chtěli vykládat na náměstí, tak tam už lidé vůbec nepřijdou. Doba shromáždění na náměstích je pryč,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.