Virus HPV ohrožuje rakovinou nejen dívky. Pojišťovny nově zaplatí očkování i chlapcům

UDÁLOSTI: očkování proti HPV ze zdravotního pojištění bude i pro třináctileté chlapce (zdroj: ČT24)

Hrazené očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) bude i pro chlapce. Úhradová vyhláška je zavede od počátku příštího roku. Jde o reakci na varování lékařů. Papilomavirus totiž je pro muže nebezpečný. Dívky jsou proti němu často očkovány, protože způsobuje rakovinu děložního hrdla, kde muži fungují pouze jako přenašeči. Je však zodpovědný i za nádory konečníku nebo krku. Těch teď přibývá i u mladších ročníků.

Lidský papilomavirus je vůbec nejčastější pohlavně přenášená infekce. Má jej v sobě až 80 procent dospělé populace, mnoha „nemocným“ ale nepůsobí žádné potíže. Jenomže to není automatické.

Nejčastěji se o HPV hovoří s ohledem na jeho přímou souvislost s rakovinou děložního čípku. Je toho však mnohem více. „V posledních letech výrazně přibývá virem indikovaných nádorů patrových mandlí nebo kořene jazyka,“ upozornil Jan Klozar z onkologické ambulance motolské Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku.

Efekt toho viru se projevuje v řádech měsíců od začátku infekce. To není, že dostanu virus a za tři dny už tam něco mám. To je dlouhodobější proces.
Vít Unzeitig
zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO

Jen nádor děložního hrdla lékaři ročně diagnostikují u 3800 žen, 400 na onemocnění umírá. Dívky ve věku 13 až 14 let však mají hrazené očkování proti HPV. Naopak nádory hlavy a krku ohrožují i muže. Lékaři přitom očekávají, že jich za pár let v důsledku HPV bude podobné množství jako rakoviny děložního čípku.

HPV způsobuje i řadu dalších onemocnění. Některá jsou dokonce u mužů četnější než u žen. Ministerstvo zdravotnictví proto uznalo argumenty lékařů a od ledna budou hradit dobrovolné očkování nejen dívkám, ale i chlapcům.