Zájemci o voličský průkaz si musí pospíšit, lhůta končí ve středu

Lidé mají v úterý a ve středu poslední šanci vyřídit si voličský průkaz. Ten potřebují, pokud chtějí přijít ke sněmovním volbám, ale nemohou volit v místě svého trvalého bydliště. Voličské průkazy se vydávají do středy do 16:00. Žadatelé už ale musí žádost vyřídit osobně přímo na úřadu, jinou možnost nestihnou.

Žádost vyřizuje úřad v místě trvalého bydliště, stačí s sebou mít občanský průkaz nebo pas.

ČT zjišťovala, jak žádosti zaměstnaly úřady v největších městech. Ke konci minulého týdne byl počet žádostí v porovnání s volbami 2013 jen přibližně poloviční. V Praze lidé požádali zhruba o osm tisíc průkazů, v Brně o 1500 a v Ostravě nebo Plzni asi o tisíc. Úřady ale očekávají největší nápor v tomto týdnu. Podle zkušeností z minulých voleb totiž na poslední chvíli vydají až polovinu voličských průkazů.

V úterý 17. října už by také všichni měli mít ve schránkách volební lístky. Pokud je volič neobdrží, může si je vyzvednout přímo ve volební místnosti. Končí také lhůta pro zapisování na zvláštní seznamy voličů: ty se týkají lidí, kteří budou volit v nemocnicích nebo ve věznicích.

Do pondělní půlnoci také musely politické subjekty, které kandidují do sněmovny, zveřejnit data o všech, kdo jim pomohli s kampaní. U fyzických osob má být na webu uvedené jméno, datum narození a trvalý pobyt. U dárců z řad firem se musí uvést název, adresa a IČO. Jde o novou povinnost, kterou kontroluje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Z 31 kandidujících subjektů nesplnila povinnost ani polovina. Kdo konkrétně, ale úřad neřekl. „Některé strany, byť je jich výrazná menšina, zvládly zveřejnit všechny požadované informace. Některé politické strany je mají neúplné a stále jsou subjekty, které našemu úřadu povinnou informaci o financování kampaně vůbec nenahlásily,“ řekl ČT člen úřadu Jan Outlý. Za porušení pravidel hrozí pokuta až 300 tisíc korun. 

Vydáno pod