Soud Lessyho osvobodil, „praní špinavého prádla“ ale bude mít dohru

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 zprostil policejního exprezidenta Petra Lessyho viny. Verdikt ale není pravomocný. Lessy stanul před soudem kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvě zlínských policejních šéfů Jaroslava Vaňka a Bedřicha Koutného. Vynesení rozsudku se protáhlo na sedm hodin, jednání zkomplikovaly nově předložené stovky stran důkazového materiálu, které měly prokázat Lessyho nevinu. Někdejší policejní prezident celou dobu obvinění odmítal; kauza podle něj vznikla jako záminka pro jeho odvolání z funkce. Není navíc vyloučeno, že padne nové obvinění. U soudu dnes totiž padly důkazy o tom, že zlínští policejní důstojníci měli ponižovat a vydírat jednoho ze svých podřízených.

„Bohužel se mi nepodařilo udělat z policie důvěryhodnou instituci. Policie je nemocná,“ zaznělo od bývalé hlavy policie v závěrečné řeči. Věří ale, že se situace zlepší. Už dříve Lessy tvrdil, že za trestním stíháním vidí snahu ministra vnitra Jana Kubiceho odvolat ho z funkce.

Kubice by se měl k verdiktu postavit čelem, interpeloval ministra Tejc

Předseda sociálnědemokratického poslaneckého klubu Jeroným Tejc při dnešních interpelacích ve sněmovně Kubiceho vyzval k odstoupení. Kubice podle jeho slov v minulosti řekl, že pokud by se ukázalo, že je Lessyho odvolání z funkce účelové, rezignuje. „Myslím, že je jasné, že se to v tuto chvíli potvrdilo. Chtěl bych vyzvat ministra vnitra, aby se ke svým slovům postavil čelem,“ řekl Tejc. Kubice na výzvu reagovat nemohl, z dnešního jednání poslanců se omluvil kvůli zahraniční cestě.

Jeroným Tejc
Zdroj: ČT24

Lessy se u soudu ocitl kvůli obžalobě, podle které v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka s pokynem, aby ho poskytla novináři deníku Právo. Následně v rozhovoru
pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák „zametal“ jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy uvádí, že své mluvčí nepředal ani materiály, ani instrukci. Redaktor mu měl s dotazem na Vaňka zavolat. Státní zástupce Michal Muravský navrhoval pro Lessyho podmíněný trest a čtyřletý zákaz činnosti u policie. Lessy podle něj jednal ve zřejmém úmyslu poškodit Vaňka, se kterým měl profesní i osobní neshody.

„Článek byl nešťastný. Jako policejní prezident jste se neměl uchylovat k tomu, abyste situaci řešil s novinářem… Bylo to nevhodné vystoupení,“ řekl dnes Lessymu při odůvodnění rozsudku soudce Roman Podlešák. Zároveň ale uvedl, že nešlo o pomluvu ve smyslu trestního zákoníku. Zneužití pravomoci se Lessymu nepodařilo prokázat, protože není jednoznačně zřejmé, že anonym vynesl prostřednictvím mluvčí právě on.

Soud osvobodil Petra Lessyho (zdroj: ČT24)

Vaňka a jeho nadřízeného Bedřicha Koutného, kteří v případu figurují jako poškození, soudce odkázal s požadavkem na náhradu nemajetkové újmy na občanskoprávní řízení. Oba muži požadují po Lessym 50 tisíc korun.

Před soudem se pralo špinavé prádlo

Před Obvodním soudem pro Prahu 7 ale vyšly najevo i některé praktiky zevnitř policie samotné. Padlo třeba, že zlínští šéfové měli krýt podřízené, když si během služebních zákroků údajně natáčeli ponižující soukromá videa. Další materiály ze spisu zase naznačovaly vydírání. Zmocněnec Jaroslava Vaňka Michal Mazel České televizi řekl, že na některé svědky podají žalobu. “Tady padla řada věcí včetně nahrávek, které, jak řekl pan soudce, byly za hranicí zákona,“ prohlásil Lessy. Praní špinavého prádla, jak procesu říkají sami jeho aktéři, tedy bude pokračovat v dalších řízeních.

Soud už jednou o Lessyho vině rozhodl takzvaným trestním příkazem, jeho advokát ale podal odpor, a muselo tak být nařízeno hlavní líčení. Petr Lessy nyní pracuje na magistrátu ve Frýdku-Místku, ve městě, kde kdysi začínal. Vede zde odbor bezpečnostních rizik a finanční kriminality. K policii by se rád vrátil, bez osvobozujícího rozsudku se mu to ale nepodaří.