Exnáměstkyně žaluje stát kvůli zrušení své pozice na ministerstvu zdravotnictví

Události: Taie Kolaříková žaluje stát za zrušení místa na ministerstvu (zdroj: ČT24)

Bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Taie Kolaříková zažalovala stát kvůli téměř rok starému odvolání z funkce. Má za to, že šéf rezortu Miloslav Ludvík (ČSSD) jednal v rozporu se služebním zákonem. Ten to odmítá s tím, že zrušení pozice potvrdila vláda. Kolaříková je první takto vysoce postavenou úřednicí, která se se státem kvůli zmíněnému zákonu soudí.

V kanceláři na ministerstvu zdravotnictví připomínkuje Lenka Taie Kolaříková vyhlášky a zákony, které úřad posílá vládě. Ještě před rokem měla jako odborná náměstkyně na starosti majetek ministerstva nebo financování letecké záchranné služby. Nedávno podala kvůli svému odvolání žalobu.

„Den poté, co bylo rozhodnuto o zrušení mé pozice, jsem dostala písemný dopis od pana ministra, kde se mě dotazoval, co dělám,“ stěžuje si bývalá náměstkyně. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík odvolal Lenku Taie Kolaříkovou z funkce náměstkyně na konci loňského prosince krátce po svém nástupu do úřadu. Podle něj byl její post náměstkyně zbytečný.

Když Ludvík na ministerstvo přicházel, měl osm náměstků. Teď jich je šest. „Důležité je, že tento krok zákon umožňuje. Umožňuje v podstatě provést organizační změnu struktury jednou do roka,“ hájí svůj postup Ludvík.

První žaloba od náměstka

Se stížností Kolaříková na jaře neuspěla u superúředníka Josefa Postráneckého. Ten potvrdil, že odvolání proběhlo podle pravidel. Od roku 2015, kdy začal platit služební zákon, se tak bude stát proti podobné žalobě bránit poprvé. „Pokud si dobře vzpomínám, tak z úrovně náměstka žádná jiná žaloba zatím nepřišla,“ potvrdil náměstek ministra vnitra pro státní službu Postránecký.

Za svou práci na ministerstvu zdravotnictví dostává Lenka Taie Kolaříková o polovinu nižší plat, než když byla náměstkyní ministra. Ani to se jí ale nelíbí a podala kvůli tomu další stížnost. „Měsíčně přicházím o 54 tisíc korun bez odměn,“ vyčíslila.

„Budu muset v této věci podle správního řádu rozhodnout do 30 dnů,“ anticipoval svůj postup Postránecký. Pokud šéf úředníků ex-náměstkyni nevyhoví, je připravena podat na stát další žalobu.

Vydáno pod