Marksová-Tominová: Nechceme nutit otce jít na rodičovskou

Praha – Rodinná politika a výchova dětí není soukromou záležitostí lidí, ale státu. Výchova dětí je výchovou celé budoucí generace této země, velice úzce s tím souvisí důchodový systém a spousta jiných věcí. To jsou slova mluvčí sociálnědemokratické stínové vlády pro lidská práva a rodinu Michaely Marksové-Tominové, jež byla hostem pořadu Hyde Park ČT24. Česká republika je podle ní v oblastech slaďování rodinného a profesního života na chvostě Evropské unie. Řešení se prý musí hledat v opatřeních, která nějakým způsobem rozmělní zátěž péče mezi matku a otce.

Sociální demokraté předkládají návrhy na zlepšení rodinného života. Mezi nimi je například povinnost školek přijmout dítě nad tři roky. Patří tam i možnost péče certifikovaných chův nebo uzákonění podílu mužů na rodičovské dovolené. Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Romana Sklenáka ale nejde o postoj celé ČSSD, ale asi dvacítky sociálních demokratek z uskupení Oranžový klub.

Jedním z opatření podle Michaely Marksové-Tominové také je, aby zaměstnavatelé umožňovali především rodičům malých dětí různé flexibilní formy pracovních úvazků. „Většinou hovoříme o zkrácených pracovních úvazcích. Bez aktivního zásahu státu a podpory zaměstnavatelů, jak to navrhuje třeba tato vláda, tedy formou slevy na sociálním pojištění, to nepůjde. V ostatních zemích jsou flexibilní formy zaměstnání pro matky mnohem častější,“ podotkla.

Návrhy oranžového klubu týkající se rodin:

Mateřství a rodičovství by měly být jednou z nejvyšších společenských hodnot. Děti jsou přeci naše budoucnost. Permanentní pracovní pohotovost, která je nazývána rodičovskou dovolenou, je v našich zeměpisných šířkách stále doménou žen. Větší zapojení otců v tomto období by přitom pomohlo vyřešit hned několik problémů - diskriminaci žen na trhu práce kvůli mateřství, ztrátu kontaktu ženy s prací, s tím spojenou ztrátu odbornosti, stále rostoucí ženskou nezaměstnanost a feminizaci chudoby. Zaměstnání by nemělo být překážkou v péči o dítě a rodičovství by nemělo být překážkou při získání a udržení zaměstnání. Kvůli společenským stereotypům máme uštvané matky s trojitým břemenem (zaměstnání, výchova a péče o děti, domácnost); matky, které by chtěly být doma a pečovat o své děti, ale nemohou si to finančně dovolit; matky, které chtějí pracovat, ale nemohou najít práci či práci našly, ale nemají kam svěřit své malé dítě; otce, kteří by chtěli zůstat s dítětem doma a rodičovství rovnocenně prožívat, ale nemohou, ať už kvůli finančnímu zajištění, či kvůli převládajícím stereotypům o roli muže v rodině.

Opatření č. 4: Navrhujeme uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí zvyknout, že nejen žena je „nespolehlivou“ zaměstnankyní s „rizikem“ rodičovství.

zdroj: www.cssd.cz

Střídání na rodičovské nemá být povinnost

Co se týká rodičovské dovolené, stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák pro ČT vysvětlil, že záměr nesleduje žádnou povinnost, pouze by měl každý z rodičů k dispozici určitý počet měsíců rodičovské dovolené. V ČR se zhoršuje postavení rodin, prohlásil Sklenák, diskuse má za cíl nastavení příznivějších podmínek pro rodiny s dětmi.

V případě, že by se podle Marksové-Tominové stát pro takové opatření rozhodl, chtěl by rodiče motivovat a dávat jim něco navíc. Kdyby jeden z rodičů možnost rodičovské dovolené nevyužil, tak by taková část rodičovské propadla. Je to ale s velkým otazníkem. „Nikdo nechce postihovat takzvanou tradiční rodinu, spíše by se šlo cestou bonusů pro ty rodiče, kteří se rozhodnou na malý časový úsek se z té tradiční role vymanit,“ dodala.

Michaela Marksová-Tominová

„Nejde o nařizování, ale o debatování jednoho z námětů opatření, která by měla pomoci k lepšímu slaďování rodinného a profesního života v případě žen a lepšímu sblížení otců s dětmi v případě mužů. Nechce nic rovnou zavádět a nikomu nic nařizovat. Uvidíme, zda by to mohlo v České republice fungovat jako v některých evropských zemích. Třeba se ukáže, že je to pro nás příliš moderní.“

Rodiče se perou o místa v dětských školkách, je jich málo…

Podpora veřejných zařízení je podle Marksové-Tominové velice důležitá. Návrh dělat dětské skupiny, který přišel od této vlády, může být prý pouze alternativním doplňkem systému. „Mámě tady mateřské školky, kde jsou profesionální učitelky, které s dětmi dělají velice sofistikovaný vzdělávací program. Vedle toho bychom měli mít dětské skupiny, které tento program nemají. To by nespasilo těch asi padesát tisíc dětí, které se letos nedostaly do mateřských školek,“ dodala mluvčí sociálnědemokratické stínové vlády pro lidská práva a rodinu.

Školky přitom letos odmítly kvůli nedostatečné kapacitě skoro 60 tisíc dětí a získat místo pro tříletého potomka je pro rodiče leckde z říše snů. „Jedna z možností je využít evropských fondů. Další možnost, když obec nemá žádnou školku k dispozici, jsou takzvané kontejnerové školky. Hlavně jde ale o rozhodnutí, zda stát si řekne, to je má priorita,“ řekla Marksová-Tominová.

Web sociálních demokratů navrhuje, aby rodiče měli na umístění tříletého dítěte ve školce nárok ze zákona. A to i přesto, že většina školek nemá místa nazbyt. „Měli jsme asi 120 dětí, které přišly k zápisu, a mohli jsme jich přijmout jen třicet. Většina tříletých dětí se nedostala, bohužel,“ řekla Hana Navaříková z MŠ Kotlářská v Brně. Sociální demokratky navrhují i to, aby byla každá školka otevřena až do šesti hodin večer. Dnes jich totiž většina končí v pět. Kolik by to ale stálo, zatím nikdo neví.

Děti ve školce
Zdroj: www.isifa.com