Česko rozkvétá měsíčkem lékařským

Praha – Ulice českých měst se dnes zbarví dožluta; již po sedmnácté proběhne Český den proti rakovině, při kterém tisíce dobrovolníků prodávají kvítek měsíčku lékařského s tmavě zelenou stužkou. Preventivní kampaň se letos zaměřuje především na rakovinu tlustého střeva a konečníku, kterou ročně v ČR onemocní přes 8 000 lidí a téměř 5 000 na ni zemře.

Česko se v Evropě dlouhodobě drží na prvním místě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Je to druhá nejčastější onkologická diagnóza v ČR – po rakovině prostaty u mužů a rakovině prsu u žen. Vysoké počty úmrtí na rakovinu tlustého střeva a konečníku v ČR souvisí podle ředitele Institutu biostatiky a analýz brněnské Masarykovy univerzity Ladislava Duška s tím, že lidé bezplatná vyšetření ignorují.

Liga proti rakovině při celonárodních sbírkách opakovaně upozorňuje na nutnost prevence, možnosti screeningu hrazeného ze zdravotního pojištění i na znalost rizikových faktorů. „I u rakoviny tlustého střeva a konečníku platí, že včasná diagnóza umožňuje brzké zahájení léčby, která může zachránit život,“ zdůraznila její předsedkyně Michaela Fridrichová, která působí jako onkoložka v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Kromě genetické zátěže a nedostatečné prevence mají na častý výskyt rakoviny tlustého střeva v České republice vliv i stravovací návyky lidí. „Co mohou lidé udělat, to je udržovat zdravý životní styl, nekouřit a chodit na preventivní vyšetření,“ shrnula Vladimíra Stáhalová.

Pro měsíček i pro cookies

Na boj proti nádorovému onemocnění mohou Češi přispět mnoha způsoby, vedle příspěvku na sbírkový účet a dárcovské SMS se jako nejpopulárnější jeví právě koupě žlutého kvítku. Jeho minimální cena je 20 korun, letos se jich na českých ulicích objeví 800 000; prodávat je bude 11 700 dobrovolníků ve žlutých tričkách, kromě měsíčku budou zájemcům nabízet také letáky o prevenci rakoviny.

V Praze na Můstku v dolní části Václavského náměstí dnes také vyroste žlutý stan, kde se role prodejců kytiček ujmou známé osobnosti, připraven je i hudební program. Od 12:00 do 18:00 se mohou lidé poradit s přítomnými onkology a kožními lékaři. Vedle koupě žlutého květu potom mohou na boj proti rakovině přispět i koupí domácích cookies v pražské restauraci Soup in the City.

Jak můžete pomoci

  • od 1. 4. do 31. 12. 2013 mohou lidé přispívat na sbírkový účet 65 000 65/0300
  • celoročně lze přispívat na účet Ligy proti rakovině Praha: 8888888888/0300
  • od 1. 4. do 30. 9. 2013 můžete podpořit projekty Ligy proti rakovině Praha také formou odeslání dárcovské SMS ve tvaru DMS KVET na číslo 87 777

Občanské sdružení Liga proti rakovině působí již 23 let, zaměřuje se na informování veřejnosti o nádorové prevenci, zlepšení kvality života nádorově nemocných a podporu onkologického výzkumu, na kvalitu výuky a modernizaci onkologických pracovišť. Provozuje nádorovou telefonní linku 224 920 935 v pracovních dnech od 09:00 do 16:00. Pro zástupce spolupracujících organizací uspořádá Liga proti rakovině v červnu koncert klasické hudby v Betlémské kapli.

Vývar ze jmelí? Čtěte jen prověřené weby, radí odborníci

Informace o onemocnění rakovinou si mohou lidé najít i na internetu. Ne všechny zdroje jsou ovšem ověřené. O tom ví své i badmintonista Petr Koukal. Když onemocněl rakovinou, na internetu se dočetl, že se uzdraví, když bude jíst denně pět mrkví a máčet si nohy ve studené vodě. Na internetu se šíří dokonce i takové bludy, jako třeba že rakovinu vyléčí odvar ze jmelí nebo javorový sirup.

O tom, že ne všechny zdroje na internetu jsou pravdivé a spolehlivé, svědčí i statistika. Z prověřovaných 60 tisíc internetových odkazů odborníci vyhodnotili jako spolehlivý a přesný jen každý desátý. Předseda České onkologické společnosti, profesor Jiří Vorlíček laikům doporučuje dva weby

… na těch jsou informace garantované odborníky na onkologii. Onkoportál funguje tak, že oslovení odborníci z řad onkologů či hematologů sami pročítají internetové odkazy týkající se onemocnění rakovinou a hodnotí je. Web pak odkazuje jen na ty stránky, které poskytují k tématu relevantní a pravdivé informace.