Heger chce od státu víc na pojistné. Kalousek i Nečas to odmítají

Praha – Systém veřejného zdravotního pojištění má na to překonat propad uplynulých let a vrátit se k vyrovnanému hospodaření. Vyplývá to z čísel, která dnes na Žofínském fóru prezentoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). V rámci cesty ven z červených čísel ministr navrhnul, aby stát navýšil platby za pojištěnce – proti tomu se ovšem staví jak předseda vlády Petr Nečas, tak ministr financí Miroslav Kalousek.

Že se systém veřejného zdravotního pojištění ozdravuje, uvedl ministr zdravotnictví ve svém dnešním projevu na Žofínském fóru. „Vývoj příjmů pojišťoven byl v první polovině období 2005–2012 vyšší než vývoj nákladů. Systém generoval přebytky, které byly ukládány – pod velkou kritikou zdravotnické obce – na účtech zdravotních pojišťoven, aby mohly být ve fázi krize uvolňovány. Od roku 2009 je systém v minusu. V roce 2012 se dostává velmi blízko nule,“ uvedl.

Zatímco v roce 2008 dosahoval převis peněz vybraných na zdravotním pojištění deseti miliard, v roce 2009 se dostal do mínusu (-6,5 miliard) a v červených číslech setrvával ještě v loňském roce, ačkoli finanční propad se výrazně snížil na minus šest set milionů korun.

„Beru to jako chválu činění našeho ministerstva. Systém se stal efektivnějším, a to i s tím, že v řadě segmentů jako důsledek akce Děkujeme, odcházíme narostly mzdy,“ podotkl ministr s tím, že ve všech fakultních nemocnicích dosáhl v loňském roce průměrný lékařský plat 68 a půl tisíce korun.

Cesta k „definitivně stabilnímu“ zdravotnictví? Vyšší platby státu, soudí Heger

Slova Leoše Hegera o zefektivnění českého zdravotnictví ovšem odmítá opozice. „Nevěřím vlastním uším,“ reaguje na Hegerův projev stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. „Pan ministr hovoří o tom, že se výdaje pojišťoven stabilizovaly, ale už neříká, že je to na úkor nemocnic, lékařů a v neposlední řadě pacientů.“ Podle Němečka úspory pojišťoven směřující k vyvážení rozpočtu na konci roku přivedou řadu nemocnic na pokraj kolapsu, protože se nebude dostávat peněz na zdravotní péči.

Heger je ale přesvědčen, že české zdravotnictví je v poměrně slušném stavu - v žebříčku 35 zemí OECD je na 15. místě, dobře se umístilo zejména v dostupnosti služeb a výsledcích péče; definitivně stabilní by potom mohlo být české zdravotnictví v případě, že vláda přidá od příštího roku peníze na víc než šest milionů státních pojištěnců, což jsou děti, důchodci či nezaměstnaní.

Zvýšení plateb navrhuje ministerstvo ve dvou variantách; první (o 50 Kč na hlavu více) by přinesla do zdravotnictví 3,7 miliardy, druhá (o 77 Kč víc) pak dokonce 5,7 miliardy.

Plán MZ na platby za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24

Kalousek je proti, Nečas je proti

Ministr financí a Hegerův stranický kolega Miroslav Kalousek je ale zatím jednoznačně proti. „Zvýšení plateb za státní pojištěnce není řešením, to je jenom odkládáním problému, já budu zásadně proti tomu,“ konstatoval šéf státní kasy a obdobně se vyjádřil i předseda vlády Petr Nečas: „Jsme proti zvýšení plateb za státní pojištěnce, pan ministr Heger měl dost času na úspory ve zdravotním systému a měl by je hledat i nadále.“

Ministr Leoš Heger v Interview ČT24: „Je to otázka, co si vláda zvolí. Jestli bude chtít pohodové, klidnější zdravotnictví, a nebo jestli ještě ten rok vydrží se zdravotnictvím, ve kterém je spousta napětí, sociální otřesy, nespokojenost zaměstnanců a podobně.“

Podle Hegera se sice systém nezhroutí ani tehdy, pokud vláda peníze nad rámec nevydá, zvýšení pojistného by ale zdravotnictví potřebovalo k sanaci odsunutých problémů. „Jsou určité vnitřní dluhy, ať už jde o opravy nebo investice, které nelze hromadit příliš dlouho,“ podotýká ministr Heger.

Hegerův plán na rozdíl od jeho vládních kolegů podporuje opozice. „Bylo by určitě na místě, aby se část peněz, které vláda vybrala vyšším DPH za léky a zdravotní pomůcky, vrátily zpátky do zdravotnictví,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek potom prohlásil, že stát tím, že čtyři roky tyto platby nezvýšil, je ve zdravotnictví největším dlužníkem - zaměstnanci platí měsíčně zdravotní pojištění v průměru 3 088 korun, podnikatelé 1 260 korun, lidé bez příjmů 1 080 korun a stát za své pojištěnce jen 723 korun.